Nézőpont Intézet: Fidesz-győzelemre számít a választók több mint kétharmada

2022. január 19. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből majdnem hét (68 százalék) aktív szavazó szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Azt írták, hogy a decemberi felmérésük is hasonló eredményt hozott, hibahatáron belüli az elmozdulás, vagyis szerintük „Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele (42 százalék) bízik a kormányváltásban”.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Mint az a grafikonon látható, a kormánypárti választók nagyon magabiztosak, 88 százalékuk bízik a folytatásban, és csak 12 százalék bizonytalan vagy pesszimista. Az ellenzéki szavazók 36 százaléka szintén Fidesz–KDNP-győzelemre számít. Nemrég a Medián is hasonló számokat mért.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása január 10–12. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ±3,16 százalék.

Korábbi felmérésük szerint a magyarok többsége optimistán tekint 2022-re, 52 százalék szerint inkább jól alakult a 2021-es év az ország szempontjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!