Medián: Az ellenzéki szavazók harmada szerint is a Fidesz nyeri a választást

2021. december 29. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz 5 százszázalékponttal vezet az ellenzéki összefogás előtt a teljes szavazókorú népesség körében – ezt mutatja a Medián közvélemény-kutató cég friss, a HVG számára készült decemberi felmérése.

A Medián szerint az előválasztás óta lankadni látszik az ellenzék lendülete: az októberben kimutatott holtverseny után decemberben a teljes szavazókorú népesség körében újból 5 százalékpontnyi Fidesz-előnyt mértek. A teljes szavazókorú népesség 63 százaléka szerint a Fidesz újból megnyeri a választást, ezt még az ellenzéki listára szavazók 32 százaléka is így véli.

A szavazókorú népesség 39 százaléka a Fidesz-KDNP listájára, 34 százalékuk a közös ellenzéki listára szavazna. A biztos szavazók körében szinte egyformán áll a két tábor, a Fidesz-KDNP listájára 44 százalék, az ellenzékre 45 százalék szavazna. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 6 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomé pedig 5 százalék a biztos szavazók körében.

Forrás: Medián
Forrás: Medián

Az egyes társadalmi-demográfiai csoportok között éles határvonalak húzódnak. Az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében utcahosszal vezet az ellenzék. Az alsóbb jövedelmi szintekhez tartozók, az alacsonyabb szintű végzettséggel rendelkezők, valamint a kisebb településen élők döntő többsége a Fidesz-KDNP listájára szavazna.

„Mindent egybevetve, negyedévvel a választás előtt a magyarok többsége úgy érzi, hogy »általában véve az országban«️ rossz irányba mennek a dolgok, kizárólag a Fidesz hívei látják ellenkezően, de még nekik is több mint egytizedük (12 százalék) borúlátó” – írta Hann Endre, a Medián igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!