Úgy röpködtek a milliók Schadl és Völner között, mint az őszi falevelek a szélben

2022. január 19. – 06:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az igazságügyi vezetők és embereik teljesen hétköznapi módon szervezték ügyleteiket, annyira sérthetetlennek érezték magukat, hogy Schadl György a minisztérium bejáratánál adott át hárommillió forintot Völner Pálnak, derül ki a 444.hu hétfőn elindított cikksorozatának második részéből. Ezúttal is a Schadl–Völner-ügy 1734 oldalas nyomozati anyagából tettek közzé részleteket, szó szerinti leiratokat.

Az első részből az derült ki, hogy az ügy kulcsszereplője szakmányban intézte el a sikeres egyetemi vizsgákat az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének. Az érintett egyetemek reakcióit itt és itt tettük közzé.

Visszatérve a köztük szokásos ügymenetre: amikor felhívták egymást, Schadl és Völner nem féltek konkrét neveket, összegeket mondani. Nincs nyoma, hogy különösebb óvintézkedéseket tettek volna, nem figyelmeztették egymást, hogy valamit jobb lenne személyesen megbeszélni. „Mintha egyáltalán nem tartottak volna a lebukástól” – olvasható a 444 cikkében.

Schadl például egyszer így fogalmazott a lehallgatott hívások jegyzőkönyve szerint, amikor az egyik munkatársával beszélt:

– Figyelj csak! Írd már föl, hogy viszek egy hármast a barátunknak, akinek szoktam!

Egy másik alkalommal pedig ezt mondta:

– Valami, valami szatyorral, meg valami piát tegyél már! Mindegy, hogy mit, csak valami viszonylag normális piát. Nem kell izé, mert nem az a lényeg, csakhogy legyen ott nálad, tehát.

Az már tényleg csak mellékszál, hogy Völnernek nagyon rossz véleménye volt a humántárcánál dolgozó kollégáiról. „Az Emmi egyébként egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek, csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező lusta ember” – mondta.

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Nyilatkozatában azt írta, hogy az indítvány „meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi”. Szerinte a Legfőbb Ügyészség indítványa személyét érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozó hatóság részére fog reagálni.

Közben az is kiderült, hogy a Külügyminisztérium január 3-án visszavonta Schadl György diplomata útlevelét. A tárca nem válaszolt a 444.hu-nak arra a kérdésre, hogy milyen indokkal adtak neki ilyen dokumentumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!