A Szegedi Tudományegyetem belső vizsgálata szerint semmi közük sincs a Völner-ügyhöz

2022. január 18. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Szegedi Tudományegyetem a rendelkezésre álló információk alapján arra jutott, hogy tanárok nem csaltak a vizsgáztatások során – áll az egyetem közleményében. Ahogy hétfőn írtuk, az egyetem belső vizsgálatot indított, miután a sajtóértesülések szerint az egyetem jogi kara is említést nyert a Völner-ügyben.

„A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta”

– olvasható a közleményben.

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, fideszes országgyűlési képviselőt decemberben hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A legfőbb ügyész indítványa szerint Völner Pál alkalmanként 2–5 millió forintot kapott azért Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként azokat nevezze ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott.

Az ügy kulcsfiguráját, Schadl Györgyöt is sokan keresték, például azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében, legalábbis ez derül ki az ügy közel kétezer oldalas nyomozati anyagából, amely a 444.hu birtokába került, és amiről több cikkben számoltak be a napokban. Az első ilyen cikkből az látható, hogy a jelek szerint Schadl segített is ezeknek a vizsgáknak az elintézésében, például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, illetve Völner egyik rokonának is.

A Pécsi Tudományegyetem egyik oktatója, Mészáros Pál Emil elismerte, hogy Schadl kérésére, „baráti szívességből” segített többek között Rogán Antal kabinetfőnökének is, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet. A jogi kar dékánja, Fábián Adrián azt mondta, hogy Mészáros azt állítja, anyagi haszna nem származott ezekből az ügyekből, de már nagyon megbánta. Az egyetem felfüggesztette az oktató vizsgáztatási jogát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!