Folytatódnak a kazah tisztogatások: az elnök menesztette posztjáról Nazarbajev unokaöccsét és mind a három vejét

2022. január 17. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette Szamat Abist, a volt kazah államfő, Nurszultan Nazarbajev unokaöccsét a nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettesi tisztségéből

– írta hétfőn az MTI az elnöki hivatal bejelentésére hivatkozva. Hétfőn már menesztették (más értesülések szerint lemondott) Nazarbajev mind a három, befolyásos cégek élén ülő vejét:

  • Dariga, a legidősebb lány férje, Kajirat Saripbajev a QazaqGaz gázszállító cég elnöke volt,
  • Dinara, a középső lány férje, a milliárdos banktulajdonos Timur Kulibajev, Kazahsztán vállalkozói kamarája, fő üzleti lobbicsoportja, az Atameken elnöki tisztségének éléről távozott,
  • Alija, a legfiatalabb lány párját, Dimas Doszanovot a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat igazgatói posztjáról menesztették.

A közép-ázsiai országot Nazarbajev 2019-ig vezette, és lemondását követően is megtartotta a biztonsági tanács elnöki tisztségét – a tisztség által ráruházott jogosítványok révén befolyásosabb szereplő maradt Kazahsztánban az új elnöknél, Kaszim-Jomart Tokajevnél. A 81 éves exelnök azután a január 4-én kirobbant kazah tüntetések óta sorra mondott le tisztségeiről, sőt, egyes hírek szerint még az országból is távozott. Nazarbajev családi alapon működő, politikai döntéshozókból (legidősebb lánya, Dariga maga is befolyásos politikus) és oligarchákból álló hálózatán keresztül is ellenőrzése alatt tartotta a kazah közéletet, azonban a január elején kitört válság alkalmat adott Tokajevnek – aki Nazarbajevről nevezte el Kazahsztán fővárosát –, hogy megkezdje „tanítómestere” hatalmi blokkjának lebontását.

Ez a folyamat azzal kezdődött, hogy Tokajev a zavargások idején átvette a volt államfőtől a biztonsági tanács elnöki tisztét, ezzel véget vetett a kettős hatalomnak. Tokajev a nemzetbiztonsági bizottságban új második számú vezetőt nevezett ki, de Abist nem menesztette azonnal. Ezzel egy időben a kazahsztáni különleges szolgálatok január 8-án hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Karim Maszimov volt nemzetbiztonsági bizottsági elnököt, aki ellen „erőszakos hatalomátvétel kísérlete” miatt indult nyomozás.

A hatalmi konfliktus új epizódja a múlt héten kezdődött, amikor Tokajev azzal vádolta Nazarbajevet, hogy támogatta a „gazdagok kasztjának” létrejöttét, és azt mondta:

Azoknak, akik Nazarbajev három évtizedes uralma alatt vagyonokat szereztek, át kell engedniük fontos tisztségeket másoknak, hogy ne csak ők töltsék be ezeket.

A példátlan nyilvános kritikát követően, szombaton távolította el a kazahsztáni szuverén alap Nazarbajev két vejét vezető pozícióiból.

Több száz halott, 12 ezer letartóztatott

A belső leszámolás apropójául szolgáló országos tiltakozások/zavargások az üzemanyagár-emelésre adott válaszlépésként kezdődtek még január 2-án, majd széles körű mozgalommá alakultak Kaszim-Zsomart Tokajev kormánya és az általa leváltott Nurszultan Nazarbajev ellen.

A zavargások fokozódásával a hatóságok megpróbálták lecsillapítani a tüntetőket, és 180 napos üzemanyagár-korlátozást jelentettek be. A miniszteri kabinet lemondott, és Nurszultan Nazarbajevet, az ország korábbi hosszú távú vezetőjét leváltották a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjének befolyásos posztjáról, de továbbra is rengeteg a kérdés az ország helyzetével kapcsolatban.

A kazah főügyészség adatai szerint összesen 225 ember holttestét szállították a halottasházakba, közöttük tizenkilencen a biztonsági erők tagjai voltak (az áldozatok valódi száma ennél valószínűleg magasabb). A hatóságok mintegy 12 ezer embert tartóztattak le, és összesen 4300 sebesültet számoltak össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!