Már 12 ezer embert vettek őrizetbe a kazahsztáni tüntetések miatt, csak kedden 1678 főt

2022. január 12. – 11:51

Már 12 ezer embert vettek őrizetbe a kazahsztáni tüntetések miatt, csak kedden 1678 főt
A kormányzó kazah párt, a Nur Otan székházán látható károk 2022. január 8-án – Fotó: Mariya Gordeyeva / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kazah hatóságok szerdai közlése szerint az elmúlt 24 órában újabb 1678 embert vettek őrizetbe az országban kirobbant tüntetéssorozat miatt, ezzel nagyjából 12 ezerre nőtt a letartóztatottak száma, jelentette az AP hírügynökség. A tüntetéseknek eddig – hivatalos közlések szerint – 164 halálos áldozata volt, közülük 18-as a biztonsági erők tagjai voltak.

A kazahsztáni tüntetések az üzemanyagár-emelésre adott válaszlépésként kezdődtek még január 2-án, majd széles körű mozgalommá alakultak Kaszim-Zsomart Tokajev kormánya és az általa leváltott Nurszultan Nazarbajev ellen.

A zavargások fokozódásával a hatóságok megpróbálták lecsillapítani a tüntetőket, és 180 napos üzemanyagár-korlátozást jelentettek be. A miniszteri kabinet lemondott, és Nurszultan Nazarbajevet, az ország korábbi hosszú távú vezetőjét leváltották a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjének befolyásos posztjáról, de továbbra is rengeteg a kérdés az ország helyzetével kapcsolatban.

Mindeközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter támogatásáról biztosította Kazahsztánt. A miniszter keddi videójában arról beszélt, hogy a „mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek, vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből.”

Szijjártó korábban azt mondta, Kazahsztánban egy jól koordinált akció keretében próbálták megdönteni az alkotmányos rendet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!