Republikon: A Fidesz-szavazók nagy része szerint a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót

2022. január 18. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Republikon Intézet legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen vélemények kapcsolódnak a korrupcióhoz a válaszadó pártszimpátiája szerint, valóban élesen elkülönül-e a korrupció megítélése aszerint, hogy a kormány vagy az egyesült ellenzék támogatója a válaszadó. Megvizsgálták azt is, hogy mi jellemzi ebben a tekintetben a bizonytalan szavazókat, elnézőbbek vagy kritikusabbak a korrupció kapcsán.

Az eredmények szerint míg a kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon, addig az közös ellenzéki szavazók esetében ez az arány 17 százalék, amely így az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek után a harmadik leggyakrabban említett probléma. A bizonytalanok esetében a korrupció az ötödik helyen szerepel, a fizetések mértéke és a megélhetési költségek mellett a korrupciót megelőzi még a nyugdíjak értéke és az egészségügyi ellátás színvonala is.

Pártszimpátia alapján azonban már élesebb különbség a korrupció következményeiről. A véleményének átlagát tekintve az ellenzéki szavazók teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a korrupció mértéke már akkora, ami a gazdaság fejlődését hátráltatja. A bizonytalanok ezzel a megállapítással inkább egyetértenek, a Fidesz-KDNP szavazók azonban inkább nem értenek vele egyet.

Éles eltérés mutatkozik abban is, hogy mennyire jellemzőbb a Fidesz kormányzására a korrupció, mint az azt megelőző időszakokra. A Fidesz szimpatizánsai ugyanakkor inkább egyetértenek azzal, hogy a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

További meglepő eredmény, hogy a kormány támogatói nem utasítják vissza azt a megállapítást, hogy a Fidesz kvázi állampártként működik. Nem látszik markáns kiállás a Fidesz
szavazóitól azzal a véleménnyel kapcsolatban sem, hogy nem Orbán Viktor, csupán környezete lenne korrupt.

Végül megvizsgálták azt is, hogy mit gondolnak a korrupciós felelősségre vonásról az egyes választói csoportok. Összeségében ebben a tekintetben közelebb állnak a bizonytalanok, valamint az egyes politikai táborok támogatóinak véleményei, noha az „elmúlt évek haszonélvezőinek” elszámoltatásának kapcsán visszafogottabb a Fidesz-KDNP listára szavazók véleménye, de még így is inkább egyetértenek a korrupt vállalkozók felelősségre vonásával.

Az elemzés során az egyes vélemények átlagait nézték meg ötfokozatú skálán a Fidesz-KDNP, az Egységben Magyarországért listákra való szavazási hajlandóság szerint. A bizonytalanok azok a megkérdezettek, akik nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy melyik listára szavaznának.

Az elemzés alapjául szolgáló adatfelvételt a Závecz Research Institute végezte 2021
novemberében 1200 fő telefonos megkérdezésével. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!