Azért jót tenne ennek az országnak, ha ott lenne néhány kutyapártos képviselő a parlamentben

Azért jót tenne ennek az országnak, ha ott lenne néhány kutyapártos képviselő a parlamentben
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Élete legrosszabb hónapján van túl Márki-Zay Péter nyilatkozatai miatt, de ezzel együtt is annak örülne, ha az ellenzék legyőzné a Fideszt. Szerinte azzal tudnak a legtöbbet tenni a kormányváltásért, ha elindulnak, és elérnek 5 százalékot. A szavazóik nagyobb része nem szavazna más pártra, ezért nem gondolja, hogy az egyéni körzetekben rajtuk múlna az eredmény. Interjú Kovács Gergővel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnökével, akit Pokorni Zoltánról és a füvezésről is kérdeztünk.

Tisztázzuk az elején, mi most a Kutyapárt miniszterelnök-jelöltjével beszélgetünk?

Nem, nem, a kutyus a miniszterelnök-jelölt. Én talán listavezető leszek, ha úgy alakul.

Akkor valójában nem lesz miniszterelnök-jelöltje a pártnak?

Most nem indulhat el, tény, de mi akarunk szavazati jogot adni a kutyáknak, és szerintünk a parlamentbe is kerüljenek kutyák.

Ön lesz akkor a listavezető?

Nincs még döntés erről, de most én is beléptettem ötszáz vasi romát a pártba, úgyhogy szerintem innentől meglesz.

Elég nagy meglepetés lenne, ha nem ön lenne majd a listavezető.

A tagság fog dönteni, mi lesz a lista sorrendje, nyilván az első öt-hat ember érdekes, akiknek van esélye bejutni, de nincs még döntés erről.

Akkor arról is később lehet döntés, hogy legyen-e miniszterelnök-jelöltje a pártnak?

Szerintem a pártunk támogatottságából kifolyólag felesleges most emberi jelöltet megneveznünk, ez a kutya is elég lesz.

Az első ötben szeretne rajta lenni a listán, tehát a parlamentbe készül?

Ez egy hülye szitu, mert jól elvagyok önkormányzati képviselőként a XII. kerületben, de ha bejut a Kutyapárt a parlamentbe, akkor a Szuzira (Döme Zsuzsanna, Ferencváros MKKP-s alpolgármestere – szerk.) és rám is szükség lesz.

Egyéniben is elindul a XII. kerületben?

Igen.

Milyen eredményre számít?

Azt gondolom, hogy ezt a kerületet akkor is meg tudja nyerni az ellenzék, ha én is elindulok. Meglepődnék, ha végül nem Hajnal Miklós szerezne innen mandátumot, mert az emberek főként pártokra, listákra szavaznak.

Számoljunk egy kicsit! 2018-ban az országgyűlési választáson 2,8 százalékot kapott a párt, az önkormányzati választáson a saját választókerületében szintén 10 százalék körüli szavazatot szerzett, ami után kompenzációs listáról került be az önkormányzatba. Mi a funkciója az indulásának itt, ha – ahogyan említette is – nem gondolja, hogy győzni fog?

A Kutyapárt egyéni jelöltjeinek az a funkciója, hogy 71 körzetben muszáj indítani jelöltet, csak így lehet listán a Kutyapártra szavazni, ilyen a választási rendszer. Ha több mint 71 helyen sikerül összegyűjteni az aláírást, akkor esetleg, az én véleményem szerint el lehet gondolkodni pár olyan körzet elengedésén, ami határeset. De egyelőre ez nem ment át a párt tagságán. Egyelőre abban egyeztünk meg, hogy először gyűjtsük össze legalább 71 helyen az induláshoz szükséges aláírásokat, és aztán majd meglátjuk.

Pedig amikor azt mondtam, hogy fontosabb körzetekben ne induljunk rá az ellenzékre, tényleg úgy gondoltam, és most is így gondolom. Nekem az volt életem legszarabb egy hónapja, amikor MZP elkezdett könyörögni, hogy ne szavazzanak ránk az emberek.

15 éve csinálom ezt a pártot, és soha nem tapasztaltam ilyen gyűlöletet emberek részéről.

Az a baj, hogy én bármit is gondolok arról, hogy ez politikailag hogyan lenne szerencsés, a tagságnak elég rossz véleménye van az ellenzékről, és nem akarnak feléjük ilyen gesztusokat tenni.

Ezt akár törésnek is lehet mondani a pártban?

Én valahol büszke vagyok rájuk. Vegyes persze a tagság véleménye, mi elsősorban Szuzival gondoltuk úgy, hogy ne induljunk rá sok helyen az ellenzékre, de a tagság máshogy gondolta.

Önök a Szuzival egy párként a Kutyapárt Gyurcsánya és Dobreve?

Igen, ezt elloptuk a DK-tól.

Azt mondta, élete legrosszabb hónapja volt, amikor MZP kijelentette, hogy ne szavazzanak önökre. Hogyan éli meg, hogy az ellenzéki szavazók jelentős része azt gondolja, hogy önök a Fidesz hasznos hülyéi, akik Orbán hatalomban maradását segítik?

Ez az időszak tényleg durva volt. Jöttek az emailek, írtak Facebookon, nem is tudtunk egy padfelújítást úgy kiposztolni, hogy ne arról szóljanak a kommentek, hogy miattunk fog nyerni a Fidesz. Magának a pártnak, a tagságnak, a jelölteknek mindegy volt, senkinek nem ment el a kedve ettől az egésztől, sőt. Persze mindenkinek rossz érzés, ha bármilyen okból hirtelen sokan kezdik szidni, de az a fura, hogy MZP a szeretetországról beszél, de nem gondol bele, hogy milyen következményei lehetnek, ha tesz egy ilyen kijelentést. Miközben csak igaz, hogy van valamennyi ember, akik ránk akarnak szavazni, és nem az ellenzékre. Ha ebből lesz 5 százalék, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben, és akár még múlhat is valami azon, hogy van-e ott öt-hat kutyapártos, akik biztos, hogy nem egy Fidesz-kormányt fognak támogatni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nem gondolkodott azon, hogy inkább hagyja a fenébe? Hogy élete végéig ott lesz a pecsét, hogy önökön múlt a választás eredménye.

Nem gondolom, hogy ez igaz, inkább az rossz érzés, hogy sok ember ezt mégis elhiheti. A felénk érkező gyűlölethullám elmúlt az elmúlt két hónapban, amióta megint látjuk, hogy milyen az ellenzék teljesítménye. Csináltunk egyébként egy belső felmérést, amiből az jött ki, hogy a többség nem menne el szavazni, ha mi nem indulnánk.

Vannak akkor ezek szerint olyan kutyapárti szimpatizánsok is, akiket át lehetne vinni az ellenzéki összefogáshoz?

Igen, egy nem reprezentatív négyezer fős mintán nagyjából 40 százalék mondta azt, hogy tudna az ellenzékre is szavazni. Ez a felmérés három-négy hónapja volt.

Bárki más, aki nem a Fidesz

Most együtt gyűjt aláírásokat a Kutyapárt az ellenzékkel a Fudan elleni népszavazáshoz. Mennyire volt nehéz egy ilyen közös akcióba beleállni?

Úgy láttuk, hogy ha valami értelmes, és tudunk is benne segíteni, és jelentkeznek is nálunk sokan, hogy szívesen részt vennének ebben, akkor miért ne. Aminek van valami értelme, azt szívesen csináljuk az ellenzékkel, és nagyon szívesen csinálnánk hétköznapi tevékenységeket – például városfelújítós dolgokat – is velük, csak nem szoktak minket megkeresni ilyenekkel. Ahogy a XII. kerületben sem tudok az ellenzékkel együttműködni abban, hogy, mondjuk, foglalkozzunk a közbeszerzésekkel.

Van egy olyan ellenzéki kezdeményezés is, hogy legyenek szavazatszámlálók minden szavazókörben. Ez beleillik a Kutyapárt profiljába?

Hozzánk nagyjából 1500-an jelentkeztek szavazatszámlálónak, őket nyilván úgy kell elosztani, hogy ne hatan legyenek egy helyen, és próbáljunk minél több vidéki körzetbe delegálni. Nem beszéltünk erről konkrétan, de lenne értelme ebben koordinálni az ellenzékkel.

Ön szerint reális felvetés, hogy a Fidesz elcsalja a választásokat?

Nagyon sokféleképpen el lehet csalni a választásokat, de nem az van szerintem, hogy százasával tolják be a kitöltött szavazólapokat, mint, mondjuk, Oroszországban. Itt van nyomás emberekre, hogy hogyan szavazzanak, vannak, akik azt hiszik, hogy kiderül, kire szavaztak, és vannak, akiket odavisznek, és akkor úgy szavaznak. Vagy csalás az, hogy mit csinálnak a sajtóval, mennyit költenek plakátokra. Vagy amikor kimennek mozgóurnákkal az idősek otthonába, és ki tudja, hogyan szavaztatják le az embereket, vagy mondhatnám az ukránok magyar címre bejelentését is. De persze figyelni kell arra is, hogy mi van a szavazóhelyiségben. Láthatóan most sokan jelentkeznek, tehát nem lesz az, mint négy éve, hogy több helyen csak fideszes delegáltak ülnek.

Azt mondja, hogy most az a Kutyapárt célja, hogy elérjen 5 százalékot listán. Megnézve a 2018-as eredményt, ott körülbelül százezer szavazatot kapott a párt, az akkor 1,79 százalékra volt elég. Április 3-án meglepő lenne, ha alacsonyabb lenne a részvétel, mint 2018-ban, ami azt is jelenti, hogy az 5 százalékhoz nagyjából háromszor annyi, körülbelül 300 ezer szavazat kellene. Mitől remél most háromszor annyi szavazót?

Amit 2018-ban elfelejtettünk csinálni, az leginkább a kampányolás volt, illetve az, hogy megpróbáljuk elmondani az embereknek, hogy miket tettünk az elmúlt időszakban.

De mi az a teljesítmény, amitől ön szerint 100 ezerből 300 ezer szavazó lesz?

Amit korábban is csináltunk, azt csináltuk most sokkal több helyen, és sokkal többször. Például a városfelújítós dolgokra gondolok, amiknek nem is csak az az értelme önmagában, hogy le lesz festve az a pad, hanem hogy meg tudjuk szólítani a helyieket.

Ezzel mi tágabban értelmezzük a politikát és a közéletet, és remélhetőleg arra ösztönözzük az embereket, hogy ne csak panaszkodjanak a lakókörnyezetükre, hanem aktivizálják magukat. Ezekbe a tevékenységekbe nagyon sok embert sikerült bevonni.

Mi a fontosabb, a Fidesz leváltása vagy az, hogy a Kutyapárt bejusson a parlamentbe?

Ugyanolyan fontos mind a kettő. Erre csak a bullshites politikusi dumát tudom mondani. Szerintem akkor tudunk tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elindulunk, és elérünk 5 százalékot, és ennyivel kevesebb fideszes fog beülni a parlamentbe. Ezt én tényleg így gondolom.

Inkább kormányzásra vagy ellenzékbe készülnek?

Ez attól függ, hogy az ellenzék le tudja-e győzni a Fideszt. Mert ha a Fidesz nyer, akkor nyilván ellenzéki párt leszünk, viszont ha az ellenzék győz, akkor ügyek és törvények mentén együtt lehet majd velük működni. Olyat semmiképp nem szeretnénk, hogy kötünk egy koalíciót, vagy valaki államtitkár lesz, és cserébe mindent megszavazunk négy éven át.

Tegyük fel, hogy az ellenzék nem tud önállóan kormányt alakítani, mit csinálna ekkor a Kutyapárt?

Akkor lehet kívülről támogatni. Teljes koalícióba az én véleményem szerint nem mennénk bele, de erről sem volt még pártdöntés.

De abban nagyon szívesen segítünk, hogy bárki más legyen kormányon, aki nem a Fidesz.

Tegyük fel, bejutottak a parlamentbe, és van öt képviselőjük. Milyen bizottságokban dolgoznának szívesen?

Én mindenképpen szeretnék bekerülni a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságba, hogy aztán megszüntethessem.

És a többiek?

Ha van olyan bizottság, mint az önkormányzatoknál, ami az állami vagyonelemekről szóló döntéseket hozza, akkor oda is beülnénk.

Vannak már megfelelő szakembereik, akik ezekben a munkákban segíteni tudnánk a képviselőinek?

Ha bejutnánk a parlamentbe, akkor fel tudnánk venni alkalmazottakat és szakértőket. De például Szuziról mondhatom, hogy a kulturális területhez eléggé ért, meg tapasztalata is van az elmúlt húsz évből. Juhász Veronikának, aki a II. kerületben képviselő, szintén van tapasztalata. Terdik Roland jött még szóba, ő is a ferencvárosi önkormányzatnál dolgozik. Szerintem ők értenek a munkájukhoz, annyira egészen biztosan, mint azok, akik most a parlamentben ülnek.

Akkor van mégiscsak öt név a fejében, akik valószínűleg a lista elején lesznek.

Az elnökséggel beszéltünk már erről, csak még nem vittük a tagság elé a kérdést. De ez már óriási előrelépés, mert 2018-ban úgy zajlott ez a folyamat, hogy az utolsó este négy-öt embert fel tudtunk írni az első helyekre, aztán ábécérendben ment az összes jelölt a listára.

Talán részletkérdésnek tűnhet, de tegyük fel, ön beül a parlamentbe, ahol hosszú, egész napos parlamenti ülések is vannak. Itt most interjú közben ötpercenként gyújt rá, hogyan bírja majd, ha nem cigizhet folyamatosan?

Ki kell mennem majd gyakran, és nézem közben a tévén. Vagy meghatalmazással lehet szavazni? Netán csinálok valami búrát magam köré, mint ami az amszterdami reptéren volt régebben. Vagy egy hosszú csövön kivezethetjük a füstöt EU-s forrásból. Az, hogy fel kell kelni reggel, az gáz. Az üléseket át kell tenni délutánra.

Az önkormányzati munka miatt nem kell korán kelni?

Dehogy, az önkormányzatnál egy évben négyszer van testületi ülés, és mindegyik négyórás nagyjából. Korán van, ez probléma, de legalább ritkán. Az emberek valószínűleg rosszul gondolják, hogy ez napi munka, meg hogy van bent egy irodám például. Nemhogy irodám nincs, de nem is kérdezhetem az irodavezetőket, csak a jegyzőnek írhatok, aki majd 30 nap múlva válaszol. Én azt hittem, bemegyek oda, és dolgozhatok, de ez nem így van.

A legnagyobb bűn, hogy egymásnak ugrasztanak embereket

Mennyit dolgozik egy nap, mennyit foglalkozik politikával?

Az önkormányzatnál változó. Az elmúlt fél évben kénytelen vagyok az országos kutyapártos dolgokkal is foglalkozni. Amikor még féltek az emberek a vírustól, és otthon maradtak, több időt tudtam tölteni a kerülettel is. De azért is lehet napi nyolc órában foglalkozni az önkormányzati munkával, mert az önkormányzat 2006 óta van, és sok folyamatban lévő ügyet lehet vizsgálni. Az a háromhavi testületi ülés, az semmi. De nem is a testületi ülés a fontos része az ellenzéki képviselő munkájának, hanem hogy kitúrja az információkat. Illetve sok üggyel jönnek a lakók, amiket általában nem tudsz ellenzéki képviselőként megoldani, miközben látod, hogy polgármesterként egy mozdulat lenne az egész. Ilyenkor csak a figyelmet tudod felhívni, és néha nagy nehezen össze tudsz hozni egy zebrát. De a legnagyobb problémával, a gyilkos varjakkal sajnos nem tudtunk még mit csinálni. Pedig akár arra is meg lehetne tanítani őket, hogy gyűjtsék az aprót, de erre kellene forrás, EU-s pénz.

Mezei parlamenti képviselőként többet tehetne?

Nyilván nagyobb súlya van annak, ha parlamenti képviselőként mondasz valamit, meg nagyjából kétmillió forintot kap egy képviselő alkalmazottakra, ebből már össze lehet rakni egy csapatot. A Kutyapártnál hat-hét alkalmazott van, pénzügyes, grafikus, meg segít egy csomó ember, de nem lehet mindent önkéntesekkel csinálni.

Elnézve az elmúlt 12 év parlamenti munkáját, meg hogy az ellenzék a parlamentben milyen hullámokban szenvedte végig a kétharmadot, bemenni, nem bemenni, bent akciózni, nem akciózni, szóval ön szerint van értelme az ellenzéki parlamenti munkának?

Szerintem lenne, és kár, hogy elengedték, hogy érdemi vita legyen. Persze a kétharmad eleve megöli ezt, nem is az ellenzék hibája elsősorban, hogy így alakult.

Ha bekerülnek a parlamentbe, és, mondjuk, ön lesz a frakcióvezető, Orbán meg esetleg marad miniszterelnök, akkor mit mondana neki egy napirend előtti felszólalásban?

Ezt még nem képzeltem el, de nekem ez az odamondunk, beszólunk, nagyon fárasztó. Tényleg mint az óvodában. Értem, és tényleg nehéz lehet ellenzékinek lenni a kétharmados körülmények között, de ez a kocsma vonal tényleg felesleges.

Jó, de mit mondana Orbánnak a parlamentben, vagy akár egy listavezetői vitán a kampányban? Már ha lesz ilyen esemény.

Szerintem amiből a legtöbb probléma fakad, hogy ők annak a 3 millió embernek kommunikálnak, kormányoznak, akikkel meg tudják nyerni a választást. Vagy hogy például alapítványokba szervezik ki az ország pénzét, és még sorolhatnám.

De a legnagyobb bűn, hogy folyamatosan gyűlöletkampányokat folytatnak, és egymásnak ugrasztanak különböző társadalmi csoportokat. Ha valami káros egy országnak, akkor az ez.

Oktatás, egészségügy, mit változtatna? Talán elvárható, hogy egy parlamentbe készülő pártnak legyenek gondolatai ezekről is.

A betegséget megszüntetnénk, akkor az egészségügy megoldva, az oktatás mindegy, a gyerekeink úgyis külföldön fognak tanulni.

És most várjuk a megkomolyodott, parlamentbe készülő MKKP-s választ is.

Az oktatás viszonylag egyszerű, mert a központosítás a legfőbb probléma. Az egyetemeknél mindenképpen nagyon rossz irány, hogy kipakolták őket közalapítványokba.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egészségügy, mondjuk, mit kezdenének az újra egyre hosszabb várólistákkal?

Ja, ezt kitaláltuk már: a várólistára jelentkezne egy csomó passzivistánk, és ők átadnák a helyüket annak, akinek valamire szüksége van. A beteg hozzánk fordul, egy héttel későbbi időpontot tudunk neki adni.

A nővérek, orvosok elvándorlása?

Minden távozó orvosnak magával kellene vinnie a betegeit.

Ha bejutnak a parlamentbe, és valamelyik képviselőjük bekerülne, mondjuk, egy egészségüggyel foglalkozó bizottságba, ott is ezeket fogja mondani?

Első nap lehet, hogy igen, de második nap utánanézne. Viccet félretéve, ha bejutunk, olyan embereket kell felvenni alkalmazottnak, akik tudnak segíteni ezekben a dolgokban. Azért nem is gondoltunk arra, hogy egy átfogó programot írjunk, mert nem biztos, hogy mi nyerjük meg a választást. Ezért csak pár témát mondunk, amiket tényleg tudnánk képviselni. Az átverés lenne az emberek felé is, hogy itt az összes téma, ezekkel ezt csinálnánk, aztán közelébe sem kerülünk a megvalósításnak.

„Valószínűleg elég rám nézni”

Ha három százalékot kap a párt, van annyi lelkesedés önben, hogy folytassa?

Egyelőre szívesen csinálom. Akkor is tovább csinálom, ha az aláírásokat sem gyűjtjük össze, és állami támogatásunk sem lesz. Akkor majd az önkormányzati választáson kell megpróbálni minél több helyen bejutni és érdemi munkát végezni. A politika egyébként nem olyan régóta full time meló nekem, nagyjából 2016 óta van ez.

Van Kovács Gergő nélkül Kétfarkú Kutya Párt?

Biztos lenne, azért már nagyon sokan csináljuk a pártot. Persze én szoktam a legtöbbet nyilatkozni, de nagyon nem egyszemélyes a párt.

Ha kiszállna, mit csinálna?

Gondolom, füvet termesztenék, és végigcsinálnám a The Witcher 3-at. Egyébként számítógépes játékokat szeretnék írni, tudok valamilyen szinten programozni, meg értek a 3D grafikához. El is kezdtünk egy játékot: Viktorék rájönnek, hogy mindent tök jól csinálnak, csak a világ túl liberális és előrehaladott, ezért visszaküldenek az időben valakit, a tervezéskor még szegény Fekete Györgyre gondoltunk. Minden pályán meg kell akadályozni valami kulturális vagy művészeti újítást, és így apránként haladna. Első pályán Banksy, meg kell akadályozni, hogy felfújja a graffitijét, a másodikon Dalí – aki egyébként realista volt, mert olyan volt a világ pont, ahogy ő lefestette –, aztán az utolsó pályán meg kell akadályozni az első barlangrajzot. És akkor végül sikerül mindent elpusztítani, és indokolt lesz a Fidesz hatalma. Szóval ezt szívesen csinálnám, de erre most természetesen nincs időm. A fűtermesztésre még csak-csak lenne.

Amúgy mi a végzettsége?

Nem végeztem el semmit, három szakon is kijártam másfél évet. Emiatt elvégeztem az összes „Bevezetés a..” című tantárgyat. Közgazdasági programozó matematikus, szociológia meg környezetmérnök. Amihez valamihez talán értek, a programozás, grafika, de ezeket magam tanultam.

A párt legalizálná a marihuánát. A ön életében ez hogy néz ki? Szív, de nem termeszt, hanem valahonnan veszi, így belelóg a bűnelkövetésbe?

Pontosan úgy néz ki nekem, mint annak a félmillió embernek, aki fogyaszt. Ez egy elég hülye szituáció, hogy ártalmatlan dolog, de félni kell a rendőrségtől. Hál' istennek nem tartatják be ezt a törvényt, ők is érzik, hogy nem lehet félmillió embert megbüntetni. A dekriminalizáció is azért fura, mert ha jól tudom, azt jelentené, szabad fogyasztani, de nem szabad termeszteni. Értelmetlennek tűnik.

A jogszabályi környezet miatt nagyon kevesen vállalják fel, hogy szoktak szívni, ön meg elmondja nyilvánosan…

Hát valószínűleg elég rám nézni.

…szóval benne van, hogy valaki feljelentést tesz, a rendőrség meg kénytelen lefolytatni a vizsgálatot.

Akkor kijönnek, és találnak két gramm füvet. De lehet, hogy most csak viccelek.

Furcsa egyébként elképzelni önt a hegyvidéki önkormányzatban. Ott az emberarcú, polgári Pokorni, és ott ül szemben ön, aki meg egy egészen más karakter. Milyen a kapcsolatuk, folyosón, telefonon szoktak beszélni? Vagy önt csak elviseli ott?

Valószínűleg ez egy jó kifejezés. Nem beszéltem vele az üléseken kívül az elmúlt másfél évben. Az elején kedvesek voltak, megkaptam ezeket a bizottsági helyeket, még meg is szavaztak az elején néhány apróságot. De mindenhol ezt láttam, hogy így próbálták a bekerülő kutyapártosokkal: megszavaznak valamit kétmillió forinttal, és akkor te ne foglalkozz a dolgokkal.

Mondjuk, az egész önkormányzati képviselői meló úgy van kitalálva, hogy neked nem kell csinálnod semmit, csak megkapod a pénzed. Ha csinálsz valamit, abból konfliktus lesz. Nehogy eszedbe jusson benyújtani valami előterjesztést, úgysem szavazzák meg.

Egyébként nem tudom, hogy Pokorninak mekkora rálátása van néhány problémás gazdasági dologra. Van egy Béres Istvánunk, aki már húsz éve is Pokorni embere volt, ő intéz mindent. Hogy egy példát mondjak: van a legnagyobb kerületi beruházás, a Böszörményi úton egy tízmilliárdos ingatlanfejlesztés. Még a legelején megkérdeztem, hogy ebben lesz-e magántőke, vagy teljesen önkormányzati projekt, és akkor Pokorni ránézett Béres Istvánra, és megkérdezte tőle, mert nem tudta. Nyomja ezt a kedves tanár bácsit alapvetően, és nem is feltétlenül gondolnám, hogy rossz szándékú lenne, de azért azt biztosan látja, hogy van egy cég a kerületben, ami csak azért van, hogy itt minden közbeszerzést megnyerjen.

Ha Pokorni ön szerint látja a problémás ügyeket, de valamiért mégis hagyja, akkor korrupt a polgármester?

Nem tudom megmondani, hogy ezekből a pénzekből kerül-e hozzá, nem tudok ilyet bebizonyítani. Azt a részét sem tudom, hogy hova mennek ezek a pénzek, kell-e ebből a központi Fidesz-kasszába adni.

A XII. kerületben sikerült valamilyen eredményt elérnie? Vagy rálépett már valakinek a tyúkszemére? Volt olyan cég, akit végül nem bízott meg az önkormányzat?

A szántódi tábor felújítását sikerült megakadályozni. Abban az esetben 600 ezres négyzetméteráron PVC-padlójú fűtetlen faházakat épített volna egy cég, ami már meg is nyerte a közbeszerzést. Miután megírtuk, a koronavírusra hivatkozva elállt a szerződéstől a vállalkozás. Volt egy másik ügy is, ami miatt eléggé kiakadtak. Van egy civil szervezeteknek adható keret, de egyáltalán nem hirdetik, kvázi Pokorni házipénztárja, amiből egyházi és más szervezetek kapnak. Bárki kérhet bármire, az elszámolás néhány számla. Mi nyilvánosságra hoztuk, hogy erre lehet pályázni, egy csomóan pályáztak is, amire kiakadt az alpolgármester, hogy miért kell terhelni az irodát, inkább megszüntetik. Aztán persze ugyanazok nyertek, akik előtte, és ugyanígy csinálják tovább.

Az hogy néz ki, amikor haragszanak önre az önkormányzatnál? Felhívják, vagy bazmegolnak, ha találkoznak bent?

Csak testületi ülésen beszélünk egymással, ezért nem hívtak még fel külön, de egyébként sincs nagyon kapcsolat. Egy vicces élményem volt ezzel kapcsolatban. Pár hónappal azután, hogy idekerültem, a jegyző körbeküldött egy emailt a képviselőknek, irodavezetőknek, hogy a képviselők nem fordulhatnak közvetlenül az irodához, hanem a jegyzőt lehet kérdezni, és csak írásban. Volt, hogy felhívtam az egyik irodát, egy rendeletben nem értettem valamit, és elkezdett válaszolni a nő, majd tíz másodperc után megállt, hogy várjunk csak, ön képviselő, ugye? Igen. Áh, akkor nem mondhatok semmit, csak a jegyzőnek. És másnap felhívattam egy ismerőssel. Egy lakónak elmondja, én forduljak a jegyzőhöz.

Nem mondanám, hogy jól járt az ellenzék MZP-vel

Azt mondta egy januári interjúban, hogy 2016-ig lehetett csont nélkül azt mondani önökre, hogy viccpárt. Miután pedig bekerült az önkormányzatba, rájött, hogy érdemes komolyabb munkát csinálni. Ha bejutnának a parlamentbe, az megint egy nagyobb ugrásnak tűnik a komolyodás felé. Azután hogyan definiálná a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot?

2016 óta azért az energiák nagy része nem arra megy el, hogy viccpárt legyünk, kiderült számunkra, hogy nem mindenki viccpártot akar csinálni, hanem például fel akar újítani dolgokat. Az önkormányzati munkája alapján szerintem sem engem, sem Veronikát nem lehet viccpárti politikusnak mondani. Veronika például egyszer sem ment be a hivatalba gorillajelmezben.

De mégis: arra készülnek, hogy 5 százalékot érnek el, országos szervezetet építettek, definiáljuk a pártot!

Ez marha nehéz. Elindultunk egy teljes viccpártból, de miután mentünk előre, elkezdtünk csinálni egy csomó komoly dolgot, és valóban itt vagyunk ennek a kettőnek a határán. Néha mondok valami teljes hülyeséget, aztán próbálunk valami értelmes dolgot csinálni.

Meddig lehet ezt fenntartani?

Próbáljuk magunkat helyünkön kezelni, és azzal foglalkozni, amivel tudunk is valamit tenni. Azért festünk például padokat. Tök mindegy, mit mondok a külpolitikáról, nem fog történni semmi. Pedig ugye ezt szokták csinálni a pártok; mondanak dolgokat, aztán nem lesz következménye. Ezt kellene szerintem a továbbiakban is megtartani, amihez van elég energiánk vagy hatalmunk, arról beszélünk, és azzal foglalkozunk. Azért akarunk tényleg csak egy pár dolgot mondani a parlamenttel kapcsolatban is, mert azt talán meg tudjuk csinálni.

Mi a vízió, a Kutyapártból lehet egyszer egy nagy, mondjuk, 30 százalékos támogatottságú tömegpárt?

Nem tudom, nekem már ez is egy csoda, hogy ide eljutottunk. Itt vagytok hárman másfél órája, és kérdéseket tesztek fel. 2010-ben úgy indultunk el, hogy kiírtuk Facebookra, hogy „elinduljunk?”. Sokan mondták, hogy igen, és akkor elindultunk. Az, hogy mi lett a párt tevékenysége, az is azért lett, mert ezt akarják csinálni a passzivisták. És nem is csak a városfelújításos dolgokról beszélek, hanem a Fudan-népszavazásban is azért veszünk részt, mert jelentkezett 300 ember, hogy ki akarnak menni standolni, és ezt akkor leszervezzük. Ha senki nem jelentkezett volna, nem vennénk benne részt. Amire van a passzivisták felől akarat, ötlet, kedv, azt csináljuk.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az hogy működik, hogy ön mint pártelnök tesz egy nyilatkozatot, kijelentést Facebookra? Előtte van egyeztetés az elnökséggel? Mennyire van kontroll?

Most már tagság van, másfél éve véget értek az egyszemélyes döntések. Eleinte megbeszéltem azokkal, akik szerintem értenek hozzá, nem szavaztunk, hanem csináltam, ha úgy láttam, hogy egyetértenek velem. Egyetlen dologról szavaztunk akkor: 2016-ban a többség megszavazta, hogy ne csináljuk a Tudta?-kampányt. Aztán sikerült meggyőznöm őket, és mégis megcsináltuk. Jól is sikerült. De most már abszolút a tagság dönt, akár arról, hogy mit kezdjünk az ellenzékkel, akár arról, kik legyenek a listán. Persze ne gondolják, hogy végtelenül sok döntést kell hozni a Kutyapártban.

És ezeknél mennyire van egyetértés? Korábban nyilatkozta, hogy az ellenzékkel való közös indulást ötven emberből egy támogatta. Ez az általános arány? És az az ember még a pártban van?

Persze. De például annál, hogy már most döntsünk egyes körzetekben a visszalépésről, vagy majd csak azután, hogy látjuk, hogyan állunk a jelöltekkel, annál órákat beszélgettünk, mindenki elmondta a véleményét az ellenzékkel kapcsolatban, és a túlnyomó többség arra szavazott, hogy majd később beszéljük meg. Nekem mindkét álláspont valid, de utólag nagyon büszke voltam rájuk, hogy nem úgy döntöttek, ahogy én. Mert én ebből az egy hónap szar érzésből próbáltam valahogy dönteni. Nyilván látja maga előtt az ember Márki-Zay Pétert, aki az aláírásgyűjtés napján azt fogja mondani, hogy emberek, nehogy aláírjanak a Kétfarkú Kutya Pártnak, és akkor mi nem fogjuk összegyűjteni az aláírásokat.

De a választóknak a 2018-as élmények is meglehetnek, és van is politikai racionalitás abban, amit MZP csinál. Persze a stíluson lehet lamentálni, de ön is azt mondja, hogy a szimpatizánsaik nagy része le tudna éppen szavazni az ellenzékre is, szóval itt van egy valós politikai harc a voksokért.

Abszolút, az, hogy valaki azt mondja, rá szavazzanak, ne másra, ez teljesen oké. Abban nem értünk egyet, hogy ő úgy gondolja, hogy akkor tudunk tenni többet a Fidesz leváltására, ha a Kutyapárt nem indul, én meg úgy gondolom, hogy akkor, ha a Kutyapárt is bejut a parlamentbe.

A kampányban a Kutyapárt is az ellenzéki szavazókra megy rá, nyilván nem a Fidesztől fog szavazókat elvenni.

De! Apukám Fidesz-szavazó volt, de most legutóbb már ránk szavazott. Szóval egy embert már áthoztunk.

De mégiscsak az ellenzéki és bizonytalan szavazókból merítenek önök is.

Nekünk az lenne a legjobb, ha nem foglalkoznánk az ellenzékkel. Már utólag abban sem vagyok biztos, hogy jó, hogy azzal foglalkoztunk, hogy mit mondott MZP.

Épp a beszélgetésünk előtt pár órával posztolt MZP kijelentéseiről.

Pedig megfogadtam, hogy nem fogok róla írni.

Friss volt az élmény akkor, hogy megint beszólt valamit?

Hát meg hogy nem mond igazat. Nekem ez volt a kritikus. Lenyilatkozza, hogy az előválasztás előtt nekünk könyörgött, miközben nem is beszéltünk az előválasztás előtt. Mondja persze azt, hogy ne szavazzanak ránk, csak mondjon igazat.

Szomorú, hogy ez jutott az ellenzéknek, ma nem mondanám azt, hogy jól jártak Márki-Zay Péterrel.

Persze máshonnan is lehet nézni, lehet, hogy Márki-Zay Péter nem járt jól az ellenzékkel.

Ha az a kérdés, hogy Márki-Zay Péter kormányozzon 22-től, vagy Orbán Viktor, mit mond?

Nyilván nyerjen az ellenzék, és akkor nyilván MZP fog kormányozni. De reméljük, így, hogy hat párt áll mögötte, és neki nincs saját frakciója, talán nem lesz akkora hatalma. Az meg egyébként nagyon sok szempontból jó, ha hat pártnak kell kormányoznia. Ha a hatalom szegmentáltabb, mint ahogy most van, az jó.

Van olyan programpont, amit tudnak támogatni az ellenzéknél?

Azt látom, hogy azt az ellenzék is megváltoztatná, hogy úgy támogatunk embereket, hogy nincs rá szükségük, és inkább azokat kellene támogatni, akik rászorulnak.

A kerítést lebontanák?

Igen, felüljáró lenne Ausztriáig, de oda kell majd kerítés, mert kimennek a magyarok.

Hol látja magát öt év múlva?

Kajmán-szigeteki adóparadicsomban, ahova már odaköltöztettük a parlamentet is. Nem tudom, vagy önkormányzati, vagy parlamenti képviselőként.

Szándékosan kérdeztünk öt évet, mert addigra az önkormányzati és a következő parlamenti ciklusnak is vége lesz.

Akkor nem tudom. Tényleg csináljuk ezt, aztán meglátjuk, mi lesz belőle. Ha nincs meg a parlament, akkor is szívesen folytatom, lett egy tök jó nagy csapat, az megmarad, bármi is történik. Nagyon fontos lenne, hogy bejussunk majd sok önkormányzatba, ma már nagyon bánom, hogy ilyen kevés helyen indultunk el. Azon a szinten akár egy ember is elérhet dolgokat.

Azt el tudja képzelni, hogy egyszer lesz egy olyan koalíciós kormánya az országnak, amiben benne van a Kétfarkú, ön pedig, mondjuk, egy minisztériumot vezet?

Ötéves távon biztosan nem, hogy harminc év múlva, amikor már nem fogok látni és hallani, akkor talán.

Egy politikus ha nem a hatalom és lopás miatt, akkor azért akar hatalmat, hogy hatékonyan tudjon tenni azért a közösségért, ami megválasztotta.

Az egy tök jó kérdés, hogy mennyire tud az ember hatalomban tenni. Itt van Juhász Péter, aki nagyon jó dolgokat csinált, amíg nem politizált, akár a TASZ-ban, akár a Kendermag Egyesületben, de a romapontok is hasznosak voltak. És ő például azt mondta, azért megy bele a politikába, mert úgy érzi, akkor érdemben tud változtatni a nagyképen. Aztán meg nem jött össze. Ezért vagyok hülye helyzetben, mert nem akartam sosem hatalmat, de aztán ha mégiscsak van egy pártod, vannak követőid, szavazóid, valamilyen beleszólást akarsz a dolgokba. Összességében azért jót tenne ennek az országnak, ha ott lenne néhány kutyapártos képviselő a parlamentben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!