Közös hadgyakorlatot rendez Oroszország és Belarusz

2022. január 17. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Közös hadgyakorlatot tart februárban Oroszország és Belarusz – közölte Alekszandr Lukasenko belarusz elnök hétfőn, az operatív művelet részleteit megvitató tanácskozáson. A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű manőverek pontos időpontját még nem határozták meg, de minden más részletét már egyeztették az orosz féllel – írja az MTI Viktor Hrenyin belarusz védelmi miniszterre hivatkozva.

A tájékoztatás alapján a hadgyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett kell tartani, a Belarusszal szemben álló, általa nem pontosított „nyugati” és „déli” erőkre való tekintettel. Belarusz nyugati szomszédja a NATO-hoz tartozó Lengyelország, délen pedig az ország Ukrajnával határos.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy decemberben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz–belarusz Szövetségi Állam nyugati határainál és déli szárnyán rendezendő, előre nem tervezett hadgyakorlat megrendezéséről. Lukasenko elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a belarusz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a határ túloldalán.

Alekszandr Lukasenko jelenleg a hatodik elnöki ciklusát tölti, a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt választást azonban korábban nem látott tiltakozó hullám követte. A hivatalos választási eredmény alapján az elnök a szavazatok több mint 80 százalékával nyert, de ezt az állítást sem az ellenzék, sem a nyugati országok nem fogadták el.

Az elnök ezután kegyetlen módszerekkel nyomta el a hónapokig tartó, több tízezres megmozdulásokat: a rendőrök a nyílt utcán bántalmazták az embereket, és több mint 35 ezer tüntetőt vettek őrizetbe. Az országból rengeteg ember elmenekült, köztük az ellenzék elnökjelöltje, Szvetlana Tyihanovszkaja is, miután megfenyegették.

Oroszország és Belarusz előző év őszén már erősen közeledett egymáshoz, akkor 28 terület harmonizációjában állapodtak meg, 2022-ben például a gáz piaci árának hatodáért kapják a gázt Oroszországtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!