Március 10-én lesz az államfőválasztás

2022. január 13. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Március 10-én lesz az államfőválasztás – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a csütörtöki kormányinfón.

Az Alaptörvény csak két ciklust engedélyez az államfő számára – Orbán Viktor kormányfő sajnálatára –, így a kormánypártoknak új jelöltet kellett választaniuk Áder János utódjául. A miniszterelnök Kövér Lászlónak ajánlotta fel ezt a pozíciót, de Gulyás Gergely szerint a házelnök nem vállalta a jelöltséget.

Azt, hogy a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje Novák Katalin lesz, tavaly decemberben jelentette be maga a miniszterelnök. Ezután Novák 2021 végén lemondott a családokért felelős miniszteri tisztségéről, amelyet korábban másfél évig töltött be, így távozása után hárommillió forint körüli végkielégítés jár neki.

Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdászként került először az Orbán-kormány látókörébe. 2017-től lett a Fidesz alelnöke, innentől kezdve már egyszerre volt a párt egyik vezető családpolitikusa, uniós bozótharcosa és Facebook-influenszere is, a róla készült portrénkat itt olvashatja el. Novák köztársaságielnök-jelöltként azt mondta: Magyarország első női államfőjeként a magyar gyermekek és unokák megszületéséért dolgozna.

Mivel a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja, már most borítékolható az eredmény, de a parlamenti választás kampánya miatt korántsem mindegy, hogy mit lép az ellenzék, és kit jelöl Novák Katalin ellen, erről részletesen itt írtunk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!