Novák Katalin előtt Kövért akarta államfőnek Orbán Viktor, de nem vállalta, így Novák lett a jelölt

2021. december 31. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kimerítő interjút közölt az év utolsó napján a posztjáról (családokért felelős tárca nélküli miniszter) távozó Novák Katalin jogutódjául kijelölt, Miniszterelnökségért felelős miniszter, Gulyás Gergellyel az atv.hu. Az interjúban beszéltek a Fudan-népszavazásról, Karácsony Gergelyről, Gyurcsányról, a választásokról, illetve a köztársaságielnök-jelölésről is, de szóba került a Völner ügy is.

A legfontosabbak össze is szedtük:

  1. Választás, '2022

Gulyás Fidesz-győzelemre számít, azért, mert szerinte „ez a választás minden korábbinál világosabb alternatívákat kínál, két kormány teljesítményét lehet összemérni. És ha ezeket összehasonlítjuk, akkor azt látjuk, hogy az ország előre lépett, vannak világos eredményeink a gazdaságpolitikában, a családpolitikában, a társadalom- és a nemzetpolitikában.” Gulyás már az abszolút többségnek, a 100 mandátumnak is örülne.

02. Egészséges Budapest program

Gulyás szerint lesz, mindegy, hogy külön nincs előirányozva erre 10 milliárd forint. „280 milliárd forint áll rendelkezésre a helyreállítási alapban egészségügyi fejlesztésre. Ez alighanem elegendő a fővárossal való megállapodásban szereplő 10 milliárd forint kifizetésére. Csak a főváros vezetése keresi a vita lehetőségét a kormánnyal” – így Gulyás.

03. Völner-ügy

Bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál volt államtitkárt, az ügyről Gulyás azt mondta: sajnálja, és hogy „Természetesen mindent elképzelhetőnek tartok. Miután nem ismerem a gyanúsítás alapjául szolgáló bizonyítékokat, ezért nem tudom megítélni. Egyet tudok mondani: egy ilyen súlyú ügyben a mi oldalunkon már a gyanúnak is van következménye, Völner Pál azonnal lemondott.”

04. Novák Katalin jelölése

Államfőnek jelölték Novák Katalint, aki ezután le is mondott tisztségéről (jogutódja épp Gulyás lesz). Gulyás az interjúban arra a kérdésre, hogy miért Novák Katalinra esett a választás azt mondta: „Azért, mert a több felmerülő jelölt közül Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés.”

Mint kiderült, a miniszterelnök Kövér Lászlóval beszélt először, ám ő „egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket.” Gulyás szerint Kövér jelölése is jó ötlet lett volna, támogatta volna őt is, egyetlen ellenérvet tudott volna csak felhozni vele szemben (nem, nem a titkosszolgálati vezetők előtt elhangzott hazaárulózós beszéd az): hanem, „hogy a Fideszben nehezen betölthető űrt hagyott volna a házelnök kivonulása a pártpolitikából.”

05. Huxit

Az nem lesz, mármint Magyarország kilépése az Európai Unióból, ugyanakkor valószínűleg a helyreállítási alapról nem lesz megállapodás a választások előtt. „A programokat elindítottuk, azokat kifizetjük, de ezek nem növelik a hiányt, mert azokat a pénzeket Brüsszelből ugyanúgy megkapjuk. Az előző évtizedben is előfinanszírozta a költségvetés az uniós projekteket, így ez semmilyen változást nem jelent az eddigi gyakorlathoz képest” – mondta Gulyás, aki szerint a helyreállítási alapról már informálisan megállapodtak Brüsszellel.

Azt is mondta, hogy Brüsszel nemcsak a családvédelmi törvényt kifogásolta, hanem mást is, de szerinte a Bizottság azért írt hozzá mást is, mert „számukra is kínos az, ami történt egy olyan területen, ahol ők is tudják, hogy nincs hatáskörük. A családvédelmi törvény miatt visszaléptek az aláírástól, és Brüsszel úgy döntött, hogyha tud politikai segítséget adni a magyar kormány megbuktatásához, akkor megadja. Ezért a választások időpontjáig vélhetően nem fogják a helyreállítási alapot aláírni.” Ezt hivatalosan senki sem mondta, de Gulyás szerint erre lehet következtetni a cselekedeteikből.

06. Orbáni berendezkedés

Miközben az amerikai szenátus demokrata többsége szerint önkényuralom van Magyarországon, és Hillary Clinton is autokrata vezetőnek nevezte Orbánt, addig Gulyás Gergely az orbáni berendezkedést így írta le:

„Akinek feltűnt, hogy egy választásra készülünk – alig több mint két éve volt az önkormányzati választás, fél évvel előtte európai parlamenti – az aligha lepődik meg a válaszon: ilyen a demokrácia.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!