Gulyás Gergely lesz Novák Katalin utódja a kormányban

2021. december 30. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napja Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert javasolta Orbán Viktor államfőnek a leköszönő Áder János helyére. Mivel a parlament még a jövő tavaszi választások előtt fog erről szavazni, ez gyakorlatilag kinevezésként is értelmezhető, hiszen biztosra vehető, hogy megszavazzák majd. Novák Katalin már el is búcsúzott a családminiszteri posztjától, és nagy kérdés volt, hogy ki kerül majd a helyére.

Mint a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből kiderül, igazából senki. A pozíciója megszűnik, és általános jogutódja a miniszterelnökséget vezető miniszter lesz – azaz Gulyás Gergely. Hozzá kerül Novák szakmai stábja, és két államtitkára is. A gyermekek és az ifjúság ügyei mellett hozzá fog tartozni a szociál- és nyugdíjpolitika is.

A lépés azért is lehet meglepő, mert Novák Katalin nagyon igyekezett a személyében is megtestesíteni a családügyi miniszterséget, rendszeresen családanyaként, a gyerekei társaságában, vagy éppen házimunka közben mutatkozott például a Facebookon. Gulyás Gergely viszont azon kevés kormánytagok egyike, aki a családi életét nem nagyon teregeti ki a nyilvánosság elé, a hivatalos életrajza szerint ráadásul nem is házas és gyereke sincs.

Novák feladataival Gulyás veszi majd át az egyedülállók örökbefogadásának engedélyezését is, azt ugyanis az idén tavaszi kormányrendelet a családminiszter aláírásához kötötte.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom