Az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője önkényuralomnak nevezte Orbán Magyarországát

2021. március 26. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti. Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli önkényuralmaknak nyitunk utat, mint Erdoğan Törökországa és Orbán Magyarországa

– mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője szerdán.

A hajszálvékony demokrata többség élén álló politikus Magyarországot csak azért említette meg az amerikai törvényhozás felsőházának házbizottsági ülésen, hogy illusztrálja azt, mi a baj egyes republikánus vezetésű tagállamok választási szabálymódosításaival. Több tagállamban ugyanis azt a következtetést vonták le Donald Trump tavalyi elnökválasztási kudarcából, illetve Georgia állam két szenátusi mandátumának januári elvesztéséből, hogy érdemes a választási eljárások módosításával megnehezíteni egyes, hagyományosan a demokratákra szavazó csoportok voksolását.

Ahogy azt már ősszel is sejteni lehetett, Joe Biden győzelmével kellemetlen évek elé néz a magyar kormány, melyet a szabadságjogok szisztematikus megkurtítása miatt már a választási kampány alatt is állandó elrettentő példaként vett elő Joe Biden demokrata elnökjelölt.

És bár nem világos, hogy a szabadságjogi retorikai petárdák pufogtatásának milyen hatása lehet az Orbán-rendszerre (mely minden keleti nyitásos lózungja ellenére is minden téren szorosan függ az Egyesült Államoktól), az biztos, hogy demokrata politikusok szinte minden héten elropogtatnak egy római gyertyát. Ahogy arra a Schumer-nyilatkozatra felfigyelő Magyar Hang is emlékeztet, az amerikai külpolitikában hagyományosan nagy szerepet játszó külügyi bizottságban két hete is téma volt a magyarországi helyzet. A testület demokrata elnöke, Bob Menendez arra figyelmeztette a törvényhozókat:

Napjainkban a világ minden részén az autokrata kormányok egyre nagyobb hatalmat szereznek, lebontják az alapvető demokratikus intézményeket, valamint szorongatják a civil szervezeteket és a véleményszabadságot. Sok feltörekvő demokráciát megfertőztek a botrányok, a korrupció és az állampolgári elégedetlenség. Törökországtól Magyarországon és Venezuelán keresztül a Fülöp-szigetekig az önkényuralmi kormányok szisztematikusan leépítik a hatalmukat ellenőrző alkotmányos ellensúlyokat. Sajnos a koronavírus-járvány segített abban, hogy felgyorsítsák egyes lépéseiket, ürügyet találva arra, hogy konszolidálják hatalmukat és elnyomják a független médiát.

És a bizottság által meghallgatott volt külügyminiszter, Madeleine Albright is azzal vádolta „egykori kedvenc ellenzékink”-et, hogy a bevándorlók és a magyarországi nemzeti kisebbségek problematikáját használja fel arra, hogy a nacionalizmust naggyá tegye, és visszaszorítsa a demokráciát.

Chuck Schumer minősítése egyébként azt követően történt, hogy kedden az Egyesült Államok külügyminisztere V4-es kollégáival tárgyalt a brüsszeli miniszteri NATO-tanácskozáson, és ezt követően Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy

Az elkövetkezendő időszakban a kölcsönös tiszteletre alapítva sikeresen fogjuk tudni fejleszteni Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerét. A mi részünkről a szándék az egyértelmű. A tény, hogy az Egyesült Államok kezdeményezett egy találkozót a visegrádi csoporttal, azt mutatja, hogy Közép-Európa ott tud lenni az amerikai külpolitika radarképernyőjén, és ez egy jó hír számunkra.

A Magyar Hang kérdésére az amerikai külügyminisztérium is azt írta, hogy készek az együttműködésre, de vannak aggályaik „a demokratikus intézményrendszerrel, az emberi jogokkal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel kapcsolatban”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom