Mindkét georgiai szenátori széket megszerezték a demokraták

2021. január 6. – 08:02

frissítve

Mindkét georgiai szenátori széket megszerezték a demokraták
Raphael Warnock beszédet tart még a választás napján 2021. január 5-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A demokrata Raphael Warnock megnyeri a georgiai szenátorválasztást Kelly Loeffler republikánus szenátor ellen, a CNN és a New York Times is bejelentette a győzelmét. Warnock lesz Georgia első fekete szenátora.

A másik választás szorosabb volt, a nagy tévék és hírügynökségek még estig kivártak ezzel, de Jon Ossoff egy videóüzenetben már reggel győzelmet hirdetett.

Frissítés: Ossoff győzelmét is bejelentették a nagy tévék.

Georgiában azért kellett pótválasztásokat tartani (az egyik választás időközi), mert november 3-án egyik jelölt sem ért el legalább 50 százalékot. A két választáson dőlt el, hogy a demokraták vagy a republikánusok szerzik meg a szenátus irányítását Biden beiktatása után.

A georgiai vezetésből a választási eredményekért felelős Brad Raffensperger miniszter arról beszélt, hogy szoros az állás, még több tízezer szavazatot meg kell számolni, közel végleges eredmény pedig csak helyi idő szerint szerda délre várható.

Azonban a FiveThirtyEight szerint a hátralévő szavazatok többségét a demokratáknak kedvező megyékben számolják meg, ezért jó esélyük van arra, hogy szűk különbséggel mindkét széket megszerezzék.

A Cook Political Reporttól Dave Wasserman már előrevetítette Ossoff győzelmét is, a New York Times feldolgozottság állásával párhuzamosan frissülő becslése szerint pedig a demokrata jelöltnek 95 százaléknál nagyobb esélye van a győzelemre.

A pótválasztások történetében előzetesen is rekordsokan, több mint 3 millióan mentek el szavazni, de a végén 4,4 milliós részvétel volt, ami kétszer annyi, mint korábban bármikor második fordulóban. Novemberben ennél többen, közel 5 millióan szavaztak.

Szavazatokat számolnak Atlantában 2021. január 5-én – Fotó: Sandy Huffaker / AFP
Szavazatokat számolnak Atlantában 2021. január 5-én – Fotó: Sandy Huffaker / AFP

A keddi georgiai választások igazi tétjét az adja, hogy a republikánusoknak 50-48 fős többségük van a vasárnap felállt új szenátusban, ha viszont mindkét georgiai széket elnyerik a demokraták, akkor 50-50-es felállásnál azért kerülnek többségbe a képviselőház mellett a felsőházban is, mert szavazategyenlőség esetén a szenátus elnökeként Kamala Harris alelnök döntene.

Még ebben az esetben sem lenne sima útja Joe Bidennek, hogy a környezetvédelem, az egészségügy és a gazdasági reformok terén megvalósítsa kampányígéreteit (ezekről itt írtunk részletesebben), mivel a demokrata szenátorokon belül sincs teljes egység, az obstrukció elkerüléséhez pedig legalább 60 szavazat szükséges. Azonban mindkét georgiai szenátori hely megszerzésével a demokraták, nem pedig a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell dönthetné el, hogy egyáltalán mi kerül a szenátus elé vitára. Emellett pedig jobb helyzetben lehetnének a bizottságokban, jóval könnyebben tudnák jóváhagyni Biden leendő kabinetjének tagjait, vagy éppen a szövetségi (vagy ha úgy alakul legfelsőbb) bírójelölteket.

A keddi választásokon az is kérdés volt, hogy milyen hatása lesz Georgiában annak, hogy Donald Trump hónapokon át megkérdőjelezte az államban az elnökválasztás végeredményét – Joe Biden 11 779 szavazatos különbséggel nyert –, alaptalanul csalást kiált, és keményen támadta a helyi republikánus vezetést. Szombaton telefonon hízelgéssel, könyörgéssel és fenyegetéssel is megpróbálta rávenni Raffenspergert a neki kedvező újraszámolásra. A választás előtti helyzetről itt írtunk bővebben>>>

A georgiai eredmények mellett szerdán az lesz még fontos, hogy a kongresszus összevont ülésén formálisan is megszámolják a novemberi elnökválasztás elektori szavazatait. Az elektori kollégium december 14-én hivatalossá tette, hogy Biden 306, Trump 232 elektori szavazatot szerzett.

A kongresszusi szakasz csak formalitásnak számít, de ezúttal a szokásosnál nagyobb felhajtás várható, mert a Trumphoz hű republikánusok az eredmények megtámadását ígérik. Ez nem változtat azon, hogy Bident január 20-án beiktatják, de komoly feszültséget hozott a párt politikusai között. A legkínosabb helyzetbe azonban a szenátus elnökének számító Mike Pence alelnök kerülhet, akinek levezető elnökként nincs alkotmányos jogköre az eredmények megkérdőjelezésére, noha úgy tűnik, Trump ezt várná el tőle.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!