Orbán mindent feltett Trump győzelmére

Legfontosabb

2020. november 3. – 13:58

frissítve

Orbán mindent feltett Trump győzelmére
Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másolás

Vágólapra másolva

„Én nem vagyok Donald Trump kampányembere, és sose gondoltam volna, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő a jobb Európa és Magyarország számára.”

Orbán Viktor 2016-ban még ilyen óvatosan, a helyzetet magyarázva állt be első országvezetőként Donald Trump mögé az előző amerikai elnökválasztási kampányban. Négy évvel később a magyar kormányfő és a kormányközeli média már sokkal bátrabban közvetít egy üzenetet, ami lényegében úgy szól, hogy Trump jó Magyarországnak, Biden pedig egy vén bolond, aki minden jel szerint alkalmatlan az USA vezetésére.

Néhány héttel ezelőtt egy videóban mutattuk be, hogy miért lenne jobb Orbánnak Trump, mint Biden. Röviden, Barack Obama és a demokrata vezetés idején (amikor Joe Biden alelnök volt) eléggé elmérgesedett a két ország viszonya, az amerikai külügy pedig nem nézte jó szemmel a magyarországi korrupciót, valamint a civilek és sajtószabadság elleni kormányzati lépéseket. Ehhez képest a Trump vezette republikánus kabinet nem szólt bele Orbán dolgába, amíg Magyarország Amerikából vásárol csillagászati összegért fegyvereket:

Azóta több dolog is történt az elnökválasztási kampány hajrájában.

Joe Biden október 23-án a Twitteren emlékezett meg az 56-os magyar forradalomról, amihez azt írta, hogy elnökként mindig ki fog állni a demokrácia és a szabadság védelmében az USA-ban és szerte a világon. Ez az üzenet azzal együtt kifejezetten erős, hogy a demokrata elnökjelölt nem sokkal korábban Magyarországot lényegében diktatúrának nevezte, ami szerinte komoly probléma a NATO jövője szempontjából.

Orbán Viktor közben arról beszélt, hogy szurkol Trump újrázásának, mert az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata nagyon megváltozott az egykori amerikai üzletember megválasztásával, egyenesen baráti lett. Szerinte „mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól”. David Cornstein leköszönésekor pedig Trump felhívta Orbánt, aki éppen lecsót készített otthon, ez is jelezte a távozó amerikai nagykövet szerint, milyen közvetlen kapcsolat alakult ki a két ország vezetője között.

Miközben Orbán Trump melletti kiállása még közép-európai szinten is példátlan, Szijjártó Péter külügyminiszter is rendkívül keményen állt bele a Biden és fia körül a republikánusok által említett korrupciós ügyekbe, amelyben meggyőző bizonyítékok továbbra sem kerültek elő. A magyar külügyminiszter részéről ez csak egyszeri alkalom volt, a kormánypárti sajtó ugyanakkor hasonló stílusban tudósít Bidenről, mint Karácsony Gergelyről az önkormányzati választások előtt.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterFotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A fő állítás, hogy Biden öreg, demens, azt sem tudja, hogy mit hord össze. Ennek alátámasztására Biden szinte minden bakiját összeszedték a kampányból (vegyítve a korrupciós tematikával), feltéve a nagy kérdést: „Lehet-e egy olyan ember az Egyesült Államok elnöke, aki esetleg időskori leépülésben szenved?” Ez a Sleepy Joe-narratíva visszatérő elem Trump beszédeiben és a trumpista alt-right sajtóban, és miközben Biden valóban már 77 éves és hibázott is a kampány során, a szellemi képességeiről szóló vitát alapvetően sikerült lezárnia az elnökjelölti tévévitákkal, ahol kétszer másfél óráig partnere tudott maradni az egyébként 73 éves Trumpnak.

Hogy miért áll bele ennyire élesen Orbán és köre egy olyan elnökjelölt nyílt támadásába, aki a jelenlegi felmérések szerint nagyobb eséllyel lesz az USA következő elnöke, mint Trump, arra a Frankfurter Allgemeine Zeitung is próbált rájönni. A német konzervatív lap szerint Orbán dupla vagy semmit játszik, mert tudja, hogy Biden győzelme esetén nincs esélye Washingtonban; viszont ha mégis marad Trump, akkor újabb jó pontokat szerezhet nála.

Másrészt a Fidesznek belpolitikailag érdekes is lehet hitelteleníteni Bident a magyar, de legalább a saját választói előtt. Ugyanis ha a demokraták nyernek, és a demokrata külügy ismét lépéseket tesz a magyarországi kormányzati korrupció ellen, és felemelik a szavukat a civilek védelmében és a sajtószabadságért, akkor a 2022-es választás előtt fontos lesz a Fidesznek, hogy szimpatizánsai ne vegyék komolyan ezeket az állításokat, a kritikák pedig ne okozzanak akkora felfordulást, mint 2014 őszén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!