Orbán Viktor: Szorítunk Donald Trump újabb győzelméért

2020. október 27. – 14:25

frissítve

Orbán Viktor: Szorítunk Donald Trump újabb győzelméért
Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein amerikai nagykövet a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., egykori elnökének tiszteletére emelt szobor avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét. A kormányfő a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta az amerikai diplomatának a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar–amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik – idézte az MTI a miniszterelnököt.

Felavatták George H. W. Bush szobrát a Szabadság téren

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – ezt már George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán mondta Orbán Viktor kedden. Úgy fogalmazott: minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak – mondta a kormányfő.

„Sohasem feledjük el”, hogy a nagykövetség kapuja – Mark Palmer 1986 és 1990 közötti budapesti amerikai nagykövet személyes elkötelezettségének köszönhetően – mindig nyitva állt a rendszerváltó ifjúság előtt – fogalmazott.

Azt is megjegyezte a Szabadság térről, hogy 1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki Batthyány Lajost. „A magyarok első miniszterelnöke a megszállók kivégzőosztaga előtt fejezte be az életét. Ez világos üzenet minden utódja számára” – tette hozzá.

Az MTI azt írja, hogy Orbán a „gyengébb felfogásúak kedvéért” felidézte továbbá: a tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez is: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz, vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz – fogalmazott. Felelevenítette George H. W. Bush 1989-es budapesti látogatását is. Bush elnök „nagy áldás volt” – idézte Helmut Kohl korábbi német kancellár szavait. A kormányfő felidézte: budapesti látogatásakor megkérdezte Bush elnököt egy kislány, hogy mi lenne az a három dolog, amit a magyar gyerekeknek kívánna. Ő azt válaszolta, szabadság, boldogság és hosszú élet. „Így legyen! Isten óvja Amerikát és Magyarországot!” – zárta Orbán Viktor.

Az eseményen David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében szintén emlékeztetett, hogy kilenc éve egy másik korábbi amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát avatták a Szabadság téren. Most pedig egy újabb amerikai szabadsághőst tisztelnek meg. Kiemelte: a magyarokat sosem hagyta el a szabadságszeretet, a kommunizmus összeomlása pedig egy új ébredést hozott a szabadságszerető embereknek. George H. W. Bush 1989-es látogatása a magyar fővárosban ezt a reményt jelképezte. „Tegyünk ma ismételt vállalást, hogy ma és mindennap kiállunk a szabadságszeretet mellett! – szólított fel beszéde végén.

A rendezvényen megjelent a varsói amerikai nagykövet, a Bush család és alapítvány képviselői, April H. Foley korábbi budapesti amerikai nagykövet, és George Pataki, New York állam volt kormányzója is.

Alábbi videónkban körüljártuk, milyen következményekkel járhat a magyar kormány számára az amerikai elnökválasztás eredménye:

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!