Szijjártó Biden fiának korrupciógyanús ukrajnai üzleteiről kérdezi a demokrata elnökjelöltet

Legfontosabb

2020. október 17. – 16:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Teljesen igaztalan és teljesen méltatlan vádakkal és támadásokkal” illette Joe Biden Magyarországot és Lengyelországot Szijjártó Péter szerint. A demokrata elnökjelölt arról beszélt pár napja egy kampányeseményen, hogy a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, ami szerinte a Belaruszban, Lengyelországban, Magyarországon és egyéb totalitárius országokban történtekből is látható.

A magyar külügyminiszter szombaton Facebook-videóban lendült ellentámadásba, bár már pénteken is reagált röviden a demokrata politikus kijelentésére. Videójában felidézi, hogy Biden Obama alelnökeként sokat foglalkozott közép-európai kérdésekkel. „Volt egy olyan időszaka az ő alelnöki periódusának, amikor kis túlzással többet járt Ukrajnába, mint a Washingtonon kívüli, vidéki Amerikába. Ez volt az az időszak, amikor a fia az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatósági pozícióját töltötte be, és amikor rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban” – fogalmaz Szijjártó.

Szerinte jobb lenne, hogy mielőtt Joe Biden újra Közép-Európával kezd foglalkozni, „választ adna néhány olyan kérdésre, amelyek már régóta ott vannak a levegőben.”

A következő kérdéseket címezte a demokrata elnökjelöltnek:

  • Milyen szerepet játszott Joe Biden fia az ukrajnai energetikai szektorban történt korrupciógyanús folyamatokban?
  • Milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia, és a fia által vezetett vállalat érdekében?
  • Miért helyezett nyomást az ukrán kormányra annak érdekében, hogy menesszék az ukrán főügyészt?
  • Milyen köze volt az ukrán főügyész menesztéséhez vezető nyomásgyakorlásnak ahhoz, hogy a Joe Biden fiához köthető energetikai üzletek ukrán nyomozati kivizsgálása „meglehetősen lassan, vontatottan haladt”, majd aztán teljes mértékben el is ültek ezek a nyomozások.

Arról is beszélt Szijjártó, hogy a demokrata kormány Obama hivatali ideje alatt folyamatosan kioktatatták, bírálták és támadták a közép-európai országokat, köztük Magyarországot is.

Aztán jött Trump, Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata pedig „még soha nem volt olyan jó, mint most”. Így reagált Szijjártó pénteken először Biden kijelentésére. Hozzátette, Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontokat képviselnek az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében. Szerinte a demokrata elnökjelölt emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Szijjártó ukrajnai kérdéseinek előzménye, hogy a New York Post szerdán nyilvánosságra hozta Biden fiának állatólagos emailjeit és privát fotóit, amelyek kínosak lehetnek a demokrata politikusra nézve is. Ha az emailek valódiak, akkor egyértelműen megcáfolják Joe Biden állítását, miszerint soha nem volt köze fia ukrajnai üzleti ügyeihez. A New York Post leleplezésének értékéből azonban sokat visszavesznek a cikk körül tolongó kérdőjelek, amelyekről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!