Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje

Legfontosabb

2021. december 21. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi kormányinfón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor megerősítette: Novák Katalin lehet a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje. A miniszterelnök ugyanakkor sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára. Novák Katalin lehet a magyar történelem első női köztársasági elnöke.

Orbán Viktor a Telex kérdésére elmondta: Novák Katalin neve a Fidesz elnökségében merült fel. Arra a kérdésre, hogy fideszes politikusként hogyan képviselheti valaki az egész nemzetet, úgy válaszolt: Áder János kiváló elnöke volt az országnak, nála beljebb senki sem volt a Fideszben. Áder mellett Göncz Árpádot is olyan politikusnak tartja, aki volt pártpolitikusként méltó módon képviselte az országot. (Göncz Árpád az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, amikor a parlament 1990-ben köztársasági elnökké választotta.)

A hírre Novák Katalin is reagált a Facebookon: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

A 44 éves, Szegedről származó Novák Katalin 2014-től 2020-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára volt, 2020-tól családokért felelős tárca nélküli miniszter. Ettől a pozíciójától Orbán Viktor szerint január 1-jén válik meg. Közgazdászi és jogi végzettsége van, franciául, angolul és németül felsőfokon, spanyolul középfokon tud. Három gyermek édesanyja.

Az elmúlt hónapokban számos találgatás jelent meg arról, ki követheti Áder Jánost a köztársasági elnök pozíciójában, Kövér László házelnök és Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő neve hangzott el leggyakrabban. Novák nem volt a sajtóban megszellőztetett jelöltek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!