Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

2021. december 21. – 10:17

frissítve

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Élő közvetítéssel jelentkezünk a Kormányinfóról, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.

Zárjuk közvetítésünket.

– kérdezték a kormányfőtől. „Ezt jól látja” – bólogatott Orbán, aki arról beszélt, nem érti, miért lenne ez hasznos számára.

– mert van saját valutánk, mondta Orbán. Arról kérdezték, hogy mit gondol a szlovák külügyminiszter azon nyilatkozatáról, melyben arra utalt, nem nem tetszik neki a magyar és a lengyel kormány brüsszelezése. Orbán szerint Szlovákiának kisebb az önállósága sok tekintetben, mert az euróövezet része, és ez meglátszik sok döntésben.

Orbánt arról kérdezték, mit gondol Matolcsy György azon ötletéről, hogy fel kellene darabolni Budapestet. Nem igazán adott konkrét választ a miniszterelnök, ő Svábhegyen lakik, „mi jól vagyunk, köszönjük, maradnánk” – mondta.

– kérdezték Orbántól. Szerinte minőségbeli problémák vannak, nem pénzügyi. Tehát a kormányfő szerint nem kell több pénz a rendszerbe, más okai vannak a sikertelenségnek.

Miért lett rosszabb a járványhelyzet a legrosszabb forgatókönyveknél is a negyedik hullám esetén – kérdezte a 444. Voltak intézkedések Orbán szerint, intézkedett a kormány az oltásokról. „Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent, amit lehetett” – mondta Orbán.

Magyaroroszágon olyan egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre, ami sehol Európában nincs, ilyen például a bevethető kórházi ágyak száma.

A jobboldalon az a felfogás, hogy a politikusok csinálják a politikát, az üzletemberek pedig az üzletet. Nálunk a jobboldalon is volt ebből kavarodás és baj, de rendet tettünk, „talán nem tűnik macsóskodásnak, de rendet tettem, amikor kellett” – mondta Orbán, utalva a Simicska Lajossal kapcsolatos konfliktusára.

A baloldalon viszont ez nem így van, ott az üzletemberek is politizálnak, a rendszerváltás utáni miniszterelnökeik között is több milliárdos üzletember volt – vezette le.

Korábban megírtuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara közlése szerint nagyon nehezen telnek be a karácsonyi orvosi ügyeletek, mert ezek az ügyeleti órabérek alacsonyabbak, mint a sima órabérek. Orbán arra kéri az orvosokat, vállalják el a karácsonyi ügyeleteket, tudja, hogy ez nehéz, de mégis ezt kéri.

Nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni, szeretne ha ez önkéntes alapon maradna – mondta. Olyan béremelés volt az orvosok esetében, amilyen még nem volt korábban. Gulyás szerint nem igaz, hogy csökkentek az ügyeleti díjak, a fizetésekhez képest persze igen, mert nagyot nőttek a bérek, a korábbi havi 500-600 ezres bérek helyett 1,5-2 millió orvosi fizetések vannak – érvelt Gulyás.

Amikor meglátta a Völner korrupciós ügyéről szóló híreket a kormányfő, akkor „gondolt egy nagyot”, azaz magában lényegében káromkodott.

Nem lenne helyes, ha az ügyészségi közlemény előtt tudott volna az ügyről, mondta Orbán, a mostani alkotmányos rend alapján az ügyészség nincs alárendelve a kormánynak. Orbán „régi harcostársának” nevezte az államtitkárt.

– tehát arra, hogy újra lezárások is legyenek, de persze ha nagyot romlana a helyzet, akkor ez sincs kizárva – véli a miniszterelnök. A halálesetek számának összehasonlítása Orbán szerint eleve nagyon rossz dolog, de nem elkerülhető, mert ilyen a politika. Ami a leglényegesebb, az a halálozási többlet, ebben az EU középmezőnyében vagyunk. A harmadik oltásban pedig nagyon jól állunk nemzetközi összehasonlításban, mondta.

tisztázta a miniszterelnök, aki azt magyarázta, hogy az új tétel már nem a korábbi uniós vakcinabeszerzés keretében érkezik majd (melyből Magyarország előbb ki-, majd visszalépett), hanem egy teljesen új, már az omikron ellen készülő vakcinára kiírt beszerzéssel.

Állítása szerint a miniszterelnök mostanában nem járt Hatvanpusztán, ahol édesapjának hatezer négyzetméteren épül a majorsága, de azt ajánlja az újságíróknak, „forduljanak a tulajdonoshoz” (azaz Orbán Győzőhöz), ha vannak kérdéseik a projekttel kapcsolatban.

Nem akarja utasítgatni a minisztereit, mert akkor az a helyzet állna elő, hogy mindenben a miniszterelnök dönt. Ezt arról mondta a kormányfő, hogy a Hvg újságírója felvetette: utasíthatná Pintért, hogy hozza nyilvánosságra a Pegasus-ügy részleteit, ha egyébként azt mondják, minden rendben van, minden törvényesen történt az ügyben.

Az omikron ellen is jó a harmadik oltás – mondta Orbán, aki nagyon bízik abban, hogy a harmadik oltás működni fog, mert az nem lenne jó, ha állandóan oltásra kellene járni. Ha negyedikért kell menni, az már Orbánnak is nehezen menne.

A többi pártpolitikai kérdéshez hasonlóan erre is kitérő választ kapunk; az Orbánt kisegítő Gulyás Gergely elmondja, a törvényt követve legkésőbb 50 nappal a választás előtt teszik közzé a Fidesz jelöltjeinek listáját, de ehhez tudni kell, hogy mikor lesz a választás, amit az államfő ír majd ki.

Az amerikai AP hírügynökség arról kérdezte Orbánt, pontosan mennyi migráns érkezett a Balkánra, mert az Orbán által említett százezres szám a Frontex szerint fele ennyi – mondta az újságíró.

Mi százezer határsértési kísérletről beszélünk, az osztrákok szerint 30 ezren érték el Ausztriát, Brüsszel meg megint más számokról beszél. Nem tudjuk pontosan, hogy ez a százeres szám mennyi embert jelent – válaszolta Orbán.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Pegasus-üggyel kapcsolatban a kormányfő arról beszélt, hogy minden egyes eljárást a Belügyminisztérium kezdeményez, nem az Igazságügyi Minisztérium, ennek ugyanis másik minisztériumtól, a belügytől kell érkeznie – vezette le. Pintér Sándor azt mondta, nem történt törvénytelen megfigyelés – hangsúlyozta.

A közmédia szerepéről is kérdezte Orbánt. Politikai utasításokat adtak a közmédiában, a közmédia nem ad mindkét félnek ugyanannyi időt – mondta az újságíró. Orbán arról beszélt, a kormányzat nem befolyásolhatja a közmédiát. A választások tiszták lesznek, a kormánypárt pedig nem befolyásolja a közmédiát abban, hogy mit tesz – nyomatékosította a miniszterelnök.

Szerinte a magyar sajtó „pluralista”, a nyugati „hegemonista”. „Nálunk színes véleménykavalkád van.” Nálunk a média 50 százaléka konzervatív, a másik 50 százaléka progresszív, liberális – fejtette ki a kormányfő. Ami itt van, azt nem tartják normálisnak, mert nem olyan mint Nyugaton – tette hozzá. Ha befolyásolni próbálnám a közmédiát, akkor még jobban kritizálnának – mondta.

A valósághoz kell igazítani a bevándorlásról szóló uniós jogrendet

– jelentette ki a miniszterelnök egy kérdésre válaszolva. Ez a jogrend Orbán szerint már rég meghaladott, mégis érvényben van, és ez alapján szab ki az Európai Bíróság napi egymillió eurós bírságot Lengyelországra – és akár Magyarországra is kiszabhat.

Orbán egy kormánymédiától érkező, az Egyesült Államok 2022-es választásokba történő esetleges beavatkozását firtató kérdésére kifejtette, nem tartja szerencsésnek azt a megfogalmazást, hogy a kormány „tart” a választásokba való külföldi beavatkozástól, mert Magyarország egy 1100 éves állam, és már sok mindent átélt.

„Egyszerűen csak annyit mondok: jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját. Mind itt lesznek.”

„Visszaadom a diplomámat, komolyan, ha ebből valami lesz” – minősíti azokat az ellenzéki körökből felröppent elképzeléseket, melyek arról szólnak, hogyan lehet kétharmados többség nélkül is lebontani a NER közjogi alapjait.

A magyar kormány nem tett le a szlovákiai ingatlanok vásárlásáról, ezek továbbra is zajlanak. Amit a szlovákok erősen kifogásoltak, az az, hogy magyarok mezőgazdasági földeket vásároltak Szlovákiában – mondta Orbán. „Erre egyébként az EU-s szabályok lehetőséget adnának, de be kellett látnom, hogy az egy más eset, ha magyar emberek vásárolnak földeket Szlovákiában, mint ha a magyar állam vesz ingatlanokat” – vezette le, ebben a szlovák kormányfő meggyőzte Orbánt.

Szerinte nem minősül Kövér László tavaly februári hazaárulózós beszédének nyilvánosságra kerülése titkosszolgálati szivárogtatásnak. Ugyan a házelnök magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt elmondott hazaárulózós beszéde nem volt sajtónyilvános, de minősített titkokat sem tartalmazott, ezért a szivárogtatás sem számít bűncselekménynek.

Orbánt a visszatartott EU-s újraindítási pénzekről is kérdezték. A kormányfő ezt a „legbrutálisabb szabotázsnak” tartja. „Ez veri szét az EU-t” – mondta.

„A legrosszabbakat tudom mondani az egész ügyről – tette hozzá. – Rövidlátó, pártpolitikai döntésekről van szó.” Az Európai Bizottság politikai játszmát játszik, mert azt szeretnék, hogy ne ez a kormány legyen Magyarországon, hanem az ellenzéket támogatják – hangsúlyozta Orbán.

A kormányfő szerint Juncker szolgáltatta ki a pártpolitikai szándékoknak az Európai Bizottságot, ő tette politikai testületté, pedig az unió alapelképzelései szerint még nem volt ilyen funkciója. Kell találni olyan vezetőket, akik visszavezetik a Bizottságot arra az útra, amikor nem politikai testületként működik, hanem a szerződések őreként.

Orbán már a sokadik válaszadás alól bújik ki egy kis poénkodással. Ezúttal arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely valóban ordítozott-e Pintér Sándorral a Városháza-ügyben indított nyomozás miatt, annyit mondott:

„Nagyra értékelem a főpolgármester úr bátorságát, mert én 1996 óta dolgozom Pintér Sándorral, de a hangomat sem mertem felemelni.”

„Nem állnak jól a csillagok”, de Orbán mindent megtesz, hogy a Balkán stabilitását összeurópai érdekké tegyük, és rávegyük a tagállamokat, hogy tovább kell bővíteni az EU-t. A nyugat-európai országok egyelőre nem hajlandóak erre.

Így magyarázta Orbán nem kis öniróniával a tényt, hogy nem hívták meg a Biden-féle demokráciacsúcsra, és – szerinte Benjámin Netanjahu volt miniszterelnökkel való szívélyes viszonyának köszönhetően – a júliusban hivatalba lépett izraeli kormány sem invitálta még Izraelbe. De kifejtette, hogy Izraellel nem romlott meg a viszony, majd a dolgok állásának illusztrálására váratlan forrásból rántott elő egy idézetet:

„Ahogy Csurka István mondta: hol kerék, hol talp!”

– érkezett a kérdés. „Eddig ezt teljesen kizártuk” – mondta Orbán. „Eddig?” – kérdezett vissza az újságíró. „Ma ma van” – replikázott a kormányfő.

– kérdezte Orbán Kovács Zoltán államtitkártól. A választ nem lehetett pontosan érteni.

A pandémia és a zöldpolitika miatt bizonytalan a légi közlekedés jövője. A magyar állam pénzügyi biztonsága miatt csak később tudjuk majd visszavásárolni a Ferihegyi repteret, nem az eredeti ütemterv szerint.

Varga Judit kompetenciáját nem kérdőjelezi meg, hogy olyan emberre bízott megfigyelési területeket, aki aztán korrupciós ügybe keveredett? – kérdezte a Telex. Meg kell várni a bírósági ítéletet – mondta Orbán.

Kérdeztük a kormányfőt arról is, hogy mit szólt azokhoz a hírekhez, melyek szerint Áder János közvetlen környezetében is megfigyeltek embereket. „Ha meg akarok kérdezni valamit Ádertől, akkor megkérdezem tőle, ha ők akar valamit kérdezni, akkor megkérdezi” – vezette le a kormányfő, hangsúlyozta, különös viszonyuk van az államfővel.

Ön adott utasítást, hogy a Pegasus szoftverrel figyeljenek meg valakit? – kérdeztük. Orbán arról beszélt, minden ilyen ügyről a belügyminiszter dönt, „én azt kértem, minden olyan eszközzel rendelkezzünk, amivel más európai országok is rendelkeznek”. És fontos az is, hogy minden a hatályos jogszabályok szerint történjen – fűzte hozzá.

Néhány hete beszélt utoljára Völner Pállal, akit régóta ismer, együtt voltak kollégisták. Amikor Brezsnyev halálakor fel kellett állni, néhányan ülve maradtak, köztük Orbán és Völner is. A bátrabbak, köztük Völner a teremből is kimentek. „Diákkoromban is bátrabb volt, mint én.” Nagyon sajnálja, hogy ezt a helyzetet, a bírói ítéletig magában sem dönti el ezt a kérdést, mondta.

A Telex azon kérdésére, hogyan változtatta meg az összesen 16, kormányfőként eltöltött év, Orbán azt válaszolta:

„Abban reménykedem, mint mindenki, hogy javamra változom.”

Arra a kérdésre, hogy egy esetleges választási vereség után kész-e átadni a hatalmat, azt kezdte el fejtegetni, hogy a tapasztalat mindig sokkal értékesebb, mint a spekuláció, mert volt már kormányon, ellenzékben is, és adott már át kormányhatalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!