Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

2021. december 21. – 10:17

frissítve

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Élő közvetítéssel jelentkezünk a Kormányinfóról, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.

A miniszterelnök sokadjára kerüli ki a pártpolitikai kérdéseket, ezúttal a Telex kérdésére csak annyit válaszol: „Választási kérdésekkel csak a választási kampányban foglalkozunk.” Arra a kérdésre pedig, ami arról szól, hogy – 2006 óta első ízben – 2022-ben hajlandó lesz-e kiállni miniszterelnök-jelölti vitára, azt mondta:

„Amikor odaérünk a folyóhoz, át is megyünk a hídon.”

Üti el Orbán a kérdést, mely arra vonatkozott, mi a véleménye arról, hogy az Euronews médiacsatornát egy, a NER-rel kapcsolatba hozható befektető vásárolta fel. Azt elismeri, hogy a vásárló Pedro Vargas David portugál üzletember apja, Marió David volt néppárti politikus barátja és közeli szövetségese.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

– kérdezte a Telex. Egy Fidesz-tag politikus mennyire képes kifejezni a nemzet egységét? Hogyan tud valaki a miniszterségből átülni a Sándor-palotából? – ezt is megkérdezte a helyszínen lévő kollégánk.

„Áder János jó példájából indultunk ki” – mondta Orbán, aki szerint ha Göncz Árpádnak és Áder Jánosnak sikerült, Novák Katalinnak is sikerülni fog.

– kérdezte a Financial Times. Ameddig lehet, megyünk a lengyelekkel, de tartjuk magunkat a mérsékeltebb összeeurópai állásponthoz is – mondta a kormányfő.. „Alkalmazkodunk és szövetségeseket keresünk”. Szerinte a kormány igyekszik leválasztani az Oroszországhoz fűződő viszonyát az Ukrajnával való kapcsolatától.

„Jogunk van észszerű kapcsolatra törekedni az oroszokkal” – mondta Orbán, ebben jól jön az orosz elnökkel való jó viszonyom is – tette hozzá.

Orbánt szembesítik azzal, hogy a Kínából beszerzett lélegeztetőgépek sokszor használhatatlanoknak bizonyultak, a miniszterelnök a válsághelyzettel védekezik. Nehéz visszaemlékezni a járvány elejére, akkor még alig tudtunk valamit a vírusról, csak annyit, hogy a legnehezebbre kell felkészülni. Egy járvány esetén mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni,

én azt az utasítást adtam ki, hogy ha a szakértők 8000-9000 készüléket tartanak szükségesnek, akkor a biztonság kedvéért szerezzenek be 15-16 ezret.

Orbán ugyancsak a válsághelyzetre hivatkozva vette védelmébe a kínai Sinopharm vakcinák ugyancsak megkérdőjelezhető beszerzését is.

– mondta Orbán az RTL kérdésére, ami a Völner-ügyre vonatkozott. A kormányfő azt állítja, akkor értesült a korrupciógyanús ügyről, amikor az ügyészség kitette a honlapjára.

Orbán arról beszélt, az egész ügyet kizárólag az ügyészség vizsgálja, a kormánynak nincs jogköre vizsgálódni. „Meg kell várnunk az ügyészség vádemelését, majd akkor tudunk cselekedni” – tette hozzá.

A BBC tudósítója azt hitte, hogy a „nincs kolbászból a kerítés” kifejezés arra vonatkozik, hogy a magyar kormány előbb építi fel a határzárat, utána igényli az uniós támogatást, úgyhogy Orbán elmagyarázza neki a kifejezés értelmét. A miniszterelnök kifejtette, „ez nem filozófiai vita, hanem realitás kérdése”, és még akkor sem módosítana bevándorláspolitikáját, ha választási sikere múlna rajta.

alkotmányjogi okokból – mondta a kormányfő.

A munkájukhoz képest a fizetésük alacsony. Átfogó bérrendezésre lenne szükség, de erre csak akkor látunk esélyt, ha már látjuk a gazdasági eredményeket 2022 második felében, „de ehhez meg kell nyernünk a választásokat is”.

Völner-ügyben felvethető a politikai felelősség kérdése – de ezt majd a bírósági per után tudjuk megítélni. A jogszabályok mindnekit kötnek: államtitkárokat, minisztereket és a miniszterelnököt is – mondta Orbán.

Orbán az ATV kérdésére elmondta, sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára, és megerősítette, hogy a Fidesz-frakció jelöltje Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter lehet.

– kérdezte Orbántól a közmédia. „Mindenki söprögessen a saját portáján” – mondta a kormányfő. Amíg fideszes többség van a parlementben, addig a parlamentet nem fogják tudni eladni – hangsúlyozta.

Orbán kitér arra az alkotmányos vitára, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a bevándorlási politika, és méltatta a magyar Alkotmánybíróság döntését, mely az egyéni jogok közül a nemzeti közösség jogai közé emelte a migrációt, azaz „védelmébe vette a bennszülöttek kulturális szövetét”.

– mondta a kormányfő a Fidesz plakátkampányára utalva.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A bevándorlás ügyében ismét fellángolt a vita a belarusz helyzet miatt, de Magyarország álláspontja egyértelmű. Mi azt gondoljuk, hogy a migránsok ügyében a „megcélzott országok” jogrendje alapján kell lefolytatni az eljárást, de mindenképpen a schengeni határon kívül.

Orbán arról beszélt: a határvédelem költségeiből ki kell vennie a részét az EU-nak, a kerítésépítés költségeit részben vagy egészben Brüsszelnek kell állnia. Már „kütyüket”, kapukat és egyebeket kifizetnek, kerítést még nem, pedig azt is finanszírozniuk kellene, hiszen Európa védelméről van szó.

Az uniós vitákat ismertetve Orbán azt állította, hogy az energiaválság miatt jövőre az EU-ben is hivatalos állásponttá fog válni az, hogy

a nukleáris energia nélkül nem valósítható meg a klímavédelmi politika.

A földgáz pedig fenntarthatónak fogadható el, azzal a kitétellel, hogy ezt előbb-utóbb ki fogják vezetni. Ezek a minősítések az uniós támogatás szempontjából fontosak.

Fontos lesz jövőre a gyermekvédelmi népszavazás – mondta Orbán. A kérdés az, hogy a gyermekeink nevelése kinek az irányításával, felügyelete alatt történjen. Mi azt gondoljuk, hogy a szülőknek kizárólagos joguk van ebben, de a világdivat nem ez. Mi a saját utunkat járjuk, „a világdivatot elutasítjuk”.

Ezt a kérdést nálunk nem az elitek, nem az aktivisták és nem a politikusok döntik csak el, hanem népszavazás is lesz a kérdésről, ahogy volt a bevándorlás ügyében is. Ilyen Európában csak nálunk van, máshol az „elitek döntenek erről”.

Orbán ismertette a magyar vakcinakészletet, eszerint van még 2,4 millió Pfizer-vakcina, 2 millió vakcina „a gyerekek oltására”. A miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság beszerzési programjának keretében Magyarország is igényelt a Pfizer kifejezetten az omikron elleni védekezésre fejlesztett vakcinájából 9,5 millió adagot, mely 2022–23 folyamán érkezik majd.

A miniszterelnök szeretné felhívni a nemzetközi sajtó figyelmét is arra, hogy a kormány nemzeti konzultációt tartott a gazdaság újraindításáról, és az abból kinyert elveket felépítve szervezte meg az újraindítást.

Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást. 1700 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, 1435 beruházás kapott támogatást. A foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliség 3,9 százalék, míg az EU-átlag ennek duplája – mondta a miniszterelnök.

A mögöttünk hagyott évről mondott pár szót a kormányfő. A vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt az év. „Egyfolytában védekeznünk kellett” – mondta. Idén nem voltunk eszköztelenek, hiszen van már vakcina. A 6,2 millió oltott megvan, de nem nagyon akar az oltások száma e fölé menni.

A kormányinfót a Karmelitában tartják. A bejelentés azért is váratlan, mert a kormányinfót rendszerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szokta tartani, és ilyenkor élőben kérdezhetnek a kormánytól független média képviselői is. Már akiket beengednek egyáltalán.

Orbán viszont hosszú évek óta nem ad interjút a kormánytól független sajtónak. Általában péntekenként szokták kérdezni a közmédiához tartozó Kossuth rádióban, ahol főleg a kormány üzeneteivel összhangban szerkesztett alákérdezős interjúkban lehet hallani.

Egyébként nyáron már volt olyan, hogy Orbán is megjelent a kormányinfón, de erről nem értesítették előre az újságírókat.

Ez azt is jelenti, hogy most kedden nagyon hosszú idő után olyan újságírók is kérdezhetnek a magyar miniszterelnöktől, akik nem olyan médiafelületnek dolgoznak, amely szorosan kötődik a kormányhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!