Orbán Viktor bement a Kossuth rádióba, és egyetlen szót sem mondott a hét legfontosabb közéleti történéséről

Legfontosabb

2021. december 10. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatát azoknak, akik lemaradtak róla.

Kellett módosítani a nagyobb nyugdíjemelés miatt a költségvetést?

Kellett. Az aláírt rendelet még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben. A Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzését vették figyelembe, ezért nem 3, hanem 5 százalékkal emelik a juttatást, és ez vonatkozik a tizenharmadik havi nyugdíjra is. „Pontos elszámolás, hosszú barátság” – tette hozzá Orbán, aki szerint a nyugdíjasok minden forinttal elszámolnak.

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását, mondta nemrég a parlamentben Matolcsy György, a jegybank elnöke.

Nagyon sok fizetés emelkedik, van erre pénz?

Van, de sosem elég. Állandó a nyomás a kormányzaton, hogy adjanak még többet, de „ha olyan pénzt osztasz szét, amit nem termelsz meg, csődbe mész”. Azért dolgozunk, hogy előrelépjünk, tette hozzá a miniszterelnök. Ha jól dolgozunk, sikeresen működik a gazdaság, ennyi az egész.

Orbán szinte naponta jelentett be újabb béremeléseket az állami szféra dolgozóinak. Kedden a katonáknak ígért meg 10 százalékot, hétfőn pedig azt a kormányrendeletet írta alá, amely a kulturális területen dolgozó állami alkalmazottak 20 százalékos béremeléséről szól.

Mikor kezdődhet az 5–11 évesek oltása?

December 15-én. A szokásos módon lehet regisztrálni szerdától, az oltópontokat már kijelölték, és a házi gyermekorvosoknál is lehet kérni a vakcinát. „A világ legkomolyabb koponyái megállapították, hogy nem okozunk kárt a gyermekeinknek, be lehet oltani őket.”

Ebben a cikkben röviden összeszedtük, mit érdemes tudni a vakcináról, a gyerekek oltásáról.

A negyedik hullám csúcsán vagyunk

Sőt, talán már lefelé jövünk. Orbán elsorolta a legfrissebb adatokat: az elmúlt 24 órában meghalt 166 ember, az új fertőzöttek száma 6884, kórházban pedig 6939-en vannak. „Nincs más orvosság csak az oltás” – mondta. Ha nem vagyunk beoltva → kiskarácsony, ha be vagyunk oltva → nagykarácsony.

Előző nap meghalt 215 beteg, az új fertőzöttek száma 7310 volt, kórházban 7119-en voltak.

Mi történt a hétvégi egyeztetésen? Mikor lehet új frakció az Európai Parlamentben?

Kemény volt a varsói hétvége, mennek tovább lépésről lépésre. A következő egyeztetés a jövő év elején lesz Spanyolországban. „Azokról az európai pártokról beszélünk, akik nem akarnak bevándorlást, helyette a családokat akarják támogatni, és úgy látják, hogy Brüsszel ennek éppen az ellenkezőjét csinálja”. Orbán szerint ma kisebbségben vannak, de a legnagyobb politikai erővé akarnak válni. „Nem alternatíva akarunk lenni, hanem győztesek” – tette hozzá.

Orbán szerint feketén-fehéren kiderült a népszavazáson, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlókat. Azt gondolják, hogy ilyen kísérletbe belevágni életveszélyes, rengeteg olyan kérdés van, amit nem lehet előre látni: mi lesz, ha terrortámadást követnek el? Esetleg nem akarnak dolgozni? És ha megnőnek a szociális kiadások?

Az Alkotmánybíróság pénteken véglegesen eldönti, mi legyen ebben a kérdésben, a kormánynak pedig majd ezt kell követnie.

Nem jelentettek be új EP-frakciót a Warsaw Forum résztvevői, vagyis a jobboldali pártvezetők a szombati találkozójuk után. Orbán Viktor többek között a lengyel miniszterelnökkel, a francia Marine Le Pennel tervezte az európai jövőt. Az olasz Matteo Salvini és Giorgia Meloni most távol maradt.

Beszéltek a Völner-ügyről?

Nem.

Völner Pál lemondott az igazságügyi államtitkári posztról, miután hivatali vesztegetéssel gyanúsította meg a Legfőbb Ügyészség. A megalapozott gyanú szerint a fideszes politikus rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

A miniszterelnöki rádiónyilatkozatot korábban itt közvetítettük élőben>>>

A miniszterelnök a kritikus kérdéseket itthon kerüli, viszont évek óta szinte minden pénteken bemegy a Kossuth rádióba, hogy interjút adjon az évi 120 milliárd forint közpénzből működő közmédia egyik vezető szerkesztőjének. Orbán Viktort harmadik kétharmados ciklusában szinte kizárólag Nagy Katalin kérdezi az állami csatornán, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett újságíró pedig nem rest kihasználni az alkalmakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!