Orbánéknak nem jött össze az új EP-frakció Varsóban

2021. december 4. – 18:05

Orbánéknak nem jött össze az új EP-frakció Varsóban
Orbán Viktor és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Varsóban 2021. december 4-én – Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jelentettek be új EP-frakciót a Warsaw Forum résztvevői, vagyis a jobboldali pártvezetők a szombati találkozójuk után. Orbán Viktor többek között a lengyel miniszterelnökkel, a francia Marine Le Pennel tervezte az európai jövőt. Az olasz Matteo Salvini és Giorgia Meloni most távol maradt.

December 3-án és 4-én a varsói Regent Hotelben gyűlt össze egy tucat fajsúlyos jobboldali, illetve szélsőjobboldali politikus. Az európai pártvezetők munkaülése, vagy közismertebb nevén a Warsaw Forum egy asztalhoz ültette Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett a francia Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltjét, a lengyel Mateusz Morawiecki kormányfőt és a nagy befolyással bíró lengyel Jaroslaw Kaczyńskit, a spanyol VOX vezetőjét, Santiago Abascalt, de emellett osztrák, finn, flamand és román politikusokat is. Az Euronews minderről „Európa nacionalista vezetői Varsóban találkoznak, hogy megpróbálják megváltoztatni a brüsszeli politikát” címmel írt cikket.

Az olasz Liga és az Olasz Testvérek vezetői, Matteo Salvini és Giorgia Meloni viszont nincsenek ott Varsóban, pedig Salvini pártja is benne volt abban a 16 pártból és mozgalomból álló csapatnak, amely meghirdette az Európai Parlamentben a nagy szövetség létrehozását.

Mindig izgalmas kérdés, hogy amikor nacionalista politikusok találkoznak, mennyire találják meg a hangot. Részben vannak közös ügyeik, családjogi ügyek (harc az LMBTQ-közösség ellen), nemzeti önrendelkezési kérdések, de nagyon sokszor egy magyar és egy szerb, román, szlovák nacionalista politikus éppen a másik oldalról fogalmazza meg a legerősebb üzeneteit. Gondoljunk csak bele, hogy Lengyelországban a konzervatív oldal fő küzdelme az orosz veszély elleni figyelemfelhívás, vajon Marine Le Pen, vagy Orbán Viktor mennyire osztja ezt a félelmet?

A politikai paletta jobb szélén található, konzervatív, vagy éppen populista pártok vezetőinek agendáján általában ugyanazok az üzenetek szerepelnek: stabilitást tartsanak fenn, de változást is érjenek el az Európai Unióban.

  • A stabilitás, vagy változatlanság akkor előnyös, ha semmi nem változik, vagy legalábbis semmi nem változik hátrányosan a források, a tagállamoknak járó pénz tekintetében,
  • a változásoknak pedig az a remélt célja, hogy minél több jog maradjon nemzeti hatáskörben,
  • illetve kevesebb legyen a közös morális célkitűzés (különösen a gendertémákban), ne legyen közös ügyészség, vagy jogalkotás.

Abban már eltértek az előzetes találgatások, hogy ez csak egy informális találkozó, vagy ezekből a pártokból formálódik valami uniós frakció, amely az erejét tekintve a második, harmadik legnagyobb formáció lehetne. (Az előzményekről mi itt írtunk.) Azonban a varsói konferenciát a jobboldali vezetők végül csak egy közös nyilatkozattal zárták, amelyben az MTI szerint az alábbiak szerepelnek:

  • Demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek.
  • Mivel az EU-s intézmények legitimitása kisebb, a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük.
  • Az európai nemzet koncepciója „soha nem létezett, ma sem létezik és nem létezhet a jövőben sem”.

Uniós frakció tehát egyelőre nem állt össze, de a varsói résztvevők megállapodtak abban, hogy az Európa jövőjéről szóló uniós vitára, a következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

A tárgyalások megkezdésekor néhány antifasiszta tüntető is megjelent a tanácskozás színhelyén, akik azt kiabálták, hogy „Nem a fasizmusra!”. A tudósítások megemlítik, hogy Orbán Viktor októberben már fogadta Le Pent Budapesten. Pár éve ez még elképzelhetetlen találkozó lett volna, de amióta elmérgesedett a „Brüsszel ekézése kontra források visszatartása” konfliktus Varsóban és Budapesten, mindkét kormány nemzetközi kapcsolatrendszere kitolódott a szélsőjobbig.

Marine le Pen természetesen nagyon élvezte, hogy a korábbi politikai mainstream kitolódott hozzá „Optimisták lehetünk ennek a politikai erőnek az elkövetkező hónapokban történő elindítását illetően” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!