215 beteg meghalt, 7310 új fertőzöttet regisztráltak

2021. december 09. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 7310 (az előző napi adatokhoz képest +461)
  • Új halálos áldozatok száma: 215 (az előző napi adatokhoz képest +2)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7119 (az előző nap közölt adathoz képest -87)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 579 (az előző nap közölt adatokhoz képest -28)
  • Új mintavételek száma: 33 162 (az előző napi adatokhoz képest +11006)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 171 489 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4649)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 878 951 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4522)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 824 464 (az előző nap közölt adatokhoz képest +40 042)

– közölték csütörtökön a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon.

Legutóbb március 29-én emelkedett hétezer fölé az új fertőzöttek száma, és április 17-én emelkedett 215 fölé a halálos áldozatok száma, a járvány kezdete óta összesen eddig 36 050 ember halt meg koronavírus-fertőzés következtében.

Szerda reggeltől lehet regisztrálni az 5–11 éves gyerekeket koronavírus elleni oltásra, az első vakcinaszállítmány várhatóan jövő hét elején érkezik meg Magyarországra. A legkisebbek oltása a tervek szerint országosan december 15-én indul, oltóponton és a gyermekorvosoknál is lehet majd kérni a vakcinát. A gyerekek is két oltást kapnak, az első után három héttel lesz esedékes a második.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzést lassítani lehessen, vagy esetleg megállítani, szükség van a szülők oltakozására, valamint együttműködésére, megértésére, hogy miért fontos a gyermekek oltása.

Vasárnapig tart az oltási akció a kijelölt intézményekben, ahol első, második és harmadik oltást is kaphatnak a 12 év felettiek. Ez utóbbi egy legfeljebb pár hetes változás lehet, korábban ugyanis csak a 18 év felettieknek adták be a harmadik oltást. Az elmúlt napokban emailen kaptak felhívást azok, akik korábban már kaptak két oltást, de még nem vették fel a harmadik, megerősítő oltást.

A Pfizer és a BioNTech szerdán bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaguk három adagja képes semlegesíteni az omikron variánst, de szükség esetén 2022 márciusára akár egy új, omikronspecifikus vakcinát is képesek előállítani – írja a Reuters. Egy másik vizsgálat is arra utal, hogy a harmadik oltás hatékony maradhat az új variáns ellen is.

Angliában már 568 ember fertőződött meg a koronavírus omikron variánsával, ezért péntektől kötelező lesz maszkot viselni a boltokban, színházakban, mozikban és a tömegközlekedési eszközökön. Nem írják elő viszont azokon a helyeken, ahol nem praktikus a viselete, így az éttermekben, a kocsmákban vagy az edzőtermekben. A brit kormány azt kéri, hogy aki csak teheti, jövő hétfőtől otthonról dolgozzon. Szerdától pedig oltási igazolást kell majd felmutatni az éjszakai szórakozóhelyeken és a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken.

Az UNICEF legfrissebb adatai szerint világszerte 60 millióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma a járvány alatt, a csúcsán 1,6 milliárd diák nem járt iskolába az iskolabezárások miatt, a 10–19 éves serdülők több mint 13 százalékának nem kielégítő a mentális állapota, miközben 2020 októberére a járvány miatt a világ országainak 93 százalékában kritikussá váltak (átmenetileg megszűntek) a mentális egészségügyi szolgáltatások.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!