213 beteg meghalt, 6849 új fertőzöttet regisztráltak

2021. december 8. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6849 (az előző napi adatokhoz képest +2538)
  • Új halálos áldozatok száma: 213 (az előző napi adatokhoz képest -11)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7206 (az előző nap közölt adathoz képest -362)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 607 (az előző nap közölt adatokhoz képest -11)
  • Új mintavételek száma: 22 156 (az előző napi adatokhoz képest +9275)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 166 840 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4082)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 874 429 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3963)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 824 464 (az előző nap közölt adatokhoz képest + 34 201)

– számoltak be a kedden regisztrált adatokról a hivatalos tájékoztató oldalon.

Kedden 224 halottról számolt be a kormányzati oldal, a negyedik hullámban még egyszer sem közöltek ilyen magas számot a napi elhunytak esetében. Ennél több halálos áldozatról legutóbb április 16-án érkezett hír. A szerdai adatközlés 213 halottat jelentett, így a járvány kezdete óta összesen eddig 36 048 ember halt meg koronavírus-fertőzés következtében.

A kórházban kezeltek száma egy nap alatt jelentős mértékben, 362-vel esett vissza, ami kedvező jelnek tekinthető. Két napja csökken az aktív fertőzöttek száma is, jelenleg 187 208-at tartanak nyilván.

Ezen a héten is tart még az oltási akció a kijelölt intézményekben, ahol első, második és harmadik oltást is kaphatnak a 12 év felettiek. Ez utóbbi egy legfeljebb pár hetes változás lehet, korábban ugyanis csak a 18 év felettieknek adták be a harmadik oltást.

Az egészséges 18 év alattiaknál a harmadik oltás szükségességéről egyelőre nincs szakmai konszenzus a világban, pár hete amikor a Telex hivatalosan rákérdezett erre, az derült ki, hogy még itthon sincs erre sem javaslat, sem pedig lehetőség. Megkeresésünkre az operatív törzs egy november 25-i bejegyzést küldött a koronavirus.gov.hu oldalról, melynek 4. bekezdésében először van szó arról, hogy a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást. Arra azonban még nem kaptunk választ, hogy pontosan mikor rendelték ezt el, és milyen szakmai indokokra hivatkozva.

Rövidesen megkezdődik a 12 évnél fiatalabbak oltása is, a náluk alkalmazható Pfizer-vakcina jövő héten érkezik meg az EU-tagállamokba. A háziorvosok közül már többen elkezdték felmérni, hogy a praxisból ki szeretne oltást, a tervek szerint ugyanis mind a kórházi oltópontokon, mind a háziorvosoknál is lehet majd kérni az 5–11 évesek oltását. A részleteket későbbre ígérték.

Leáll Ajkán az akut, vagyis sürgős fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás, csütörtökig ki kell üríteni az osztályt, hogy Covid-ellátásra álljanak át. A betegeket a veszprémi kórházba irányítják át. Ausztriával ellentétben a maszkviselésnél sokkal erősebb korlátozásokról egyelőre nem döntött a kormány, a megoldást az oltásban látják.

Ha már oltás: a kormány elismerte az RTL Klubnak, hogy valóban leselejteztek 200 ezer adag Szputnyik vakcinát, mert lejárt azok szavatossága. A hivatalos adatsor szerint összesen 2 005 600 adag orosz vakcina érkezett Magyarországra, és ha pontosak az ECDC oldalán közzétett adatok, akkor 198 208 dózist nem használtunk fel. Ezek értéke összesen közel 600 millió forint.

Egy friss uniós vizsgálat a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását is javasolja a koronavírus elleni immunizáló oltás, valamint az emlékeztető oltások esetében is. Vagyis a szakértők szerint a vektoralapú vakcinák – például az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson oltóanyagai – az úgynevezett mRNS-vakcinákkal – például a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyagaival – kombinálva „jó antitesttermelést váltanak ki”, és magasabb a fehérvérsejtek csoportjához tartozó, a fertőzések ellen fellépő T-sejtek termelése is, mint ugyanazon vakcina alkalmazása esetén.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!