Napi adatok: 224-en haltak meg, 4311 új fertőzöttet találtak

2021. december 7. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 4311 (a hétvégi napi átlaghoz képest -3255)
  • Új mintavételek száma: 12 881 (a hétvégi napi átlaghoz képest -22 707)
  • Új halálos áldozatok száma: 224 (a hétvégi napi átlaghoz képest +61)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7568 (az előző napi adathoz képest +128)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 618 (az előző napi adathoz képest +32)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 162 758 (az előző napi adathoz képest +2832)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 870 466 (az előző napi adathoz képest +3398)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 790 263 (az előző napi adathoz képest +24 763)

közölte a hétfőn regisztrált adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. A negyedik hullámban még egyszer sem közöltek ilyen magas számot a napi elhunytak esetében. Ennél több halálos áldozatról legutóbb április 16-án érkezett hír.

December 13-án várható az 5–11 évesek számára megrendelt oltóanyagok érkezése az országba, így az oltás már utána megkezdődhet. A gyerekeket várhatóan a kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál oltják majd. Az előkészületek már elkezdődtek, írják a tájékoztató oldalon, várhatóan ezen a héten véglegesítik majd. Az oltási akció a felnőttek és 12–18 évesek számára még tart ezen a héten is, a kormány meghosszabbította azt.

A koronavírus szennyvízben mért örökítőanyaga a legtöbb mérési ponton stagnáló tendenciát mutatott a múlt heti értékek alapján, Pécsen, Szolnokon, Nyíregyházán és Kaposváron, valamint a Budapestet övező agglomerációkban azonban emelkedik, míg két városban, Győrben és Nyíregyházán már nem az emelkedett, hanem a magas tartományba esik. A fertőzés alakulását a hivatkozott szennyvízértékek kb. 8-10 nappal jelzik előre.

A bő másfél-két hete nagy riadalmat keltő omikron variáns még nem jelent meg hivatalosan Magyarországon, de a világ számos más tudósaihoz hasonlóan magyar kutatók is foglalkoznak vele. Egy friss vizsgálatban például arra keresték a választ, hogy miért fertőzhet erősebben a Covid–19 omikron variánsa az eredeti vuhani változatnál. Arra jutottak, hogy az omikron esetében több kölcsönhatás tud kialakulni az újabb módosulások miatt. Arról, hogy az omikronnal szemben védelmet nyújthatnak-e a vakcinák, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Aligha várható, hogy a téli szünet előtt az iskolákat már bezárnák, a betegséget azonban sok gyerek kapja el, és többeknek is van tünetük, mint az előző variánsok esetében.

A szomszédos Ausztriában január 2-tól kötelezővé teszik a koronavírus-oltást a 14 év felettieknek, aki pedig nem kapja meg azt, súlyos pénzbüntetésekre készülhet.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!