489 beteg halt meg, 22 699 új fertőzöttet találtak a hétvégén

2021. december 6. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt három napban összesen 22 699 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 157 568 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 489 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 35 611 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 932 204 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 189 753 főre emelkedett, olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: kb. 7566 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest kb. -2577)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 35 588 (a múlt pénteki adathoz képest -7688)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 163 (a múlt pénteki adatokhoz képest -28)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7440 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. -7)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma:  586 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +6)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 159 926 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +4647)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 867 068 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +2983)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 765 500 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +33 390)

A két oltási akcióhét alatt már összesen 1 millió 139 ezren vettek fel oltást, közülük 931 ezren már a megerősítő harmadik vakcinával oltatták be magukat, és 135 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A sikerre való tekintettel a kormány újabb egy héttel meghosszabbította az oltási akciót, így december 12-ig, vasárnapig továbbra is akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Orvosi kamara: 125, intenzíven kezelt covidosból 87 oltatlan. Míg az oltott páciensek jellemzően az 1930–50-es években születtek, az oltatlanok között a '90-es években születettek is vannak. Természetesen Magyarországon is előfordul, hogy beoltott emberek fertőződnek meg koronavírussal, kis részük kórházba is kerül vagy meghal, de erről nincsenek hivatalos, országos adatok. Miközben nincs miért visszatartani ezeket az információkat, mert a romániai, amerikai, izraeli, német adatok is inkább az oltások hatásosságát mutatják.

Az Alkotmánybíróság közel 300 bejelentés után kimondta, hogy nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók kötelező oltása. Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a támadott szabályozás az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését, illetve a betegellátás biztonságát, ezen államcélok keretei között pedig a társadalom tagjai, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja. Az Alkotmánybíróság határozatában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára is utalva hangsúlyozta, hogy a közegészségügyi célok elérése – így különösen egy súlyos járvány megfékezése, következményeinek enyhítése – indokolhatja végső eszközként a kényszerítő jogi eszközök alkalmazását.

A Pfizer és a Moderna vakcinája is rendkívül hatékony emlékeztető oltásként egy brit tanulmány szerint. A Lancet orvosi szaklapban csütörtökön közzétett tanulmányban a brit Cov-Boost nevű kísérlet kutatói azt írták, hogy a két AstraZeneca-oltás után Pfizert kapók ellenanyagszintje egy hónappal később közel 25-ször magasabb volt, mint a kontrollcsoporté. A háromszor is Pfizer-vakcinával oltottak esetében az ellenanyagszint több mint nyolcszorosára nőtt a harmadik oltás után. A vizsgálat szerint a leghatásosabb emlékeztető oltás a Moderna-vakcina teljes adagja volt. Az AstraZenecával oltottaknál 32-szeresére, a Pfizerrel oltottaknál pedig 11-szeresére emelte az ellenanyagszintet. (A Moderna-vakcinából a legtöbb helyen csak fél adagot adnak harmadik oltásként. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.)

A WHO egyetlen omikronos halálesetről sem tud. Gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. A WHO ugyanakkor hozzátette, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest. A novemberben megjelent, névvel ellátott újabb variánsról, az omikronról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az akkor elérhető adatok alapján. Arról, hogy mi várható az oltásoktól az omikron esetében, itt olvashat bővebben.

Nem elfogyott, hanem lejárhatott a fel nem használt orosz vakcina Magyarországon. Közel 200 ezer Szputnyik vakcinát nem használtak fel Magyarországon, és november első felében nagy valószínűséggel lejártak, így meg kell semmisíteni őket. A G7 gyűjtéséből jól látszik, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén – amikor már a nyugati vakcinákból is volt bőséggel – szinte megállt, utána pedig már alig adtak be belőle. Az utolsó, májusi szállítmány vakcinái lejártak, hiszen az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje. Ezt erősíti meg az is, hogy a kormányzati kommunikációban november közepe óta az szerepel, hogy „a Szputnyik már elfogyott”.

Ne dőljön be a Semmelweis Egyetemnek tulajdonított, „járvány idején NEM oltunk...” kezdetű szövegnek! A Semmelweis Egyetem Infektológia Tanszéke egyik tankönyvének tulajdonít egy idézetet az a bejegyzés, amit már rengetegen megosztottak a Facebookon. „Járvány idején NEM oltunk, mert legyengíti az immunrendszert, és veszélyes mutációkat generál!” – így hangzik az áltudományos mondat, amit főleg oltásellenesek terjesztenek itthon. A Semmelweis Egyetem közleményben cáfolta az álhírt, eszerint az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Ráadásul az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.

December 8-tól foglalhatnak időpontot a szülők az 5–11 éveseknek a koronavírus elleni védőoltásra. December 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5–11 éves korosztálynak szánt Pfizer-oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek – derül ki abból a körlevélből, melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak. A védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ugyanakkor a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer-vakcinát.

A fertőzöttek száma 265,8 millió, a halálos áldozatoké 5,255 millió a világon. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint a Covid–19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 085 361 ember, a halálos áldozatok száma 788 363. Indiában 34 633 255 fertőzöttet és 473 326 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 22 143 091 fertőzöttről és 615 636 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!