Az Alkotmánybíróság közel 300 bejelentés után kimondta, hogy nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók kötelező oltása

2021. december 3. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Július 30-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely szerint kötelező a koronavírus elleni oltás az egészségügyben dolgozóknak. Az első oltást szeptember 1-jéig kellett felvenniük – módosítás után 15-ig – az érintetteknek, kivéve azoknak, akiknek erre szakorvosi véleménnyel alátámasztott egészségügyi indokuk van. A kormányrendelettel kapcsolatban többen, közel 300-an az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy a testület mondja ki: alkotmányellenes az oltásra kötelezés az egészségügyi dolgozóknál. Friss közleményükben azonban azt írják:

Az Alkotmánybíróság elutasította a rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat.

Azt írják, a nagyszámú indítványban támadott rendelkezések alapján az egészségügyi szolgáltatónál a foglalkoztatottak az állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében kötelesek egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2021. szeptember 1. napjáig (a rendelet módosítását követően 2021. szeptember 15. napjáig), kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban felvenni. A 2021. november 19. napján hatályba lépett kormányrendelet pedig előírta a harmadik oltás felvételének kötelezettségét is.

Az oltások felvételének elmaradása esetén a foglalkoztatott jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és a foglalkoztatottat felmentési idő vagy felmondási idő és végkielégítés nem illeti meg.

Ugyanakkor mentesül a foglalkoztatott a kötelezettség alól, ha részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Az Alkotmánybírósághoz a Covid–19 elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tétele miatt nagyszámú (közel 300), különböző indítványminták alapján előkészített, de lényegében azonos szövegű alkotmányjogi panasz érkezett. Az Alkotmánybíróság ezeket a típusindítványokat a jelen ügy alatt egyesítette, és az alkotmányjogi panaszt 2021. október 5-én befogadta, majd ezt követően, az érdemi vizsgálat során, soron kívül járt el az ügyben – írják.

Az indítványozók a kormányrendeletek hatálya alá tartozó egészségügyi foglalkoztatottak voltak.

Álláspontjuk szerint a sérelmezett rendelkezések

  • sértik az emberi méltósághoz való jogot,
  • az egészséget, biztonságot és méltóságot tiszteletben tartó munkafeltételekhez való jogot,
  • valamint a testi és lelki egészséghez való alapjogot.

Az indítványokban azt kifogásolták, hogy a rendeletek „aránytalanul súlyos joghátrányt fűznek a védőoltás felvételének elmulasztásához, és az elérni kívánt cél szempontjából észszerűtlenek”.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a támadott szabályozás az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését, illetve a betegellátás biztonságát, ezen államcélok keretei között pedig a társadalom tagjai, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja.

Az Alkotmánybíróság határozatában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjára is utalva hangsúlyozta, hogy a közegészségügyi célok elérése – így különösen egy súlyos járvány megfékezése, következményeinek enyhítése – indokolhatja végső eszközként a kényszerítő jogi eszközök alkalmazását.

További részletek az indokolásból az Alkotmánybíróság oldalán.

Az Alkotmánybíróság októberben azt is kimondta, hogy nem jogsértő az oltatlanokat védettségi igazolvánnyal korlátozni, erről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!