Orvosi kamara: 125, intenzíven kezelt covidosból 87 oltatlan

2021. december 3. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara tett közzé egy posztot, ábrát arról, hogy milyen szinten számít az oltás felvétele a koronavírusnál, és mennyire látványosan az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra, ha elkapják a vírust.

Kép: Magyar Orvosi Kamara
Kép: Magyar Orvosi Kamara

Azt írják:

Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint*:

70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van
35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)
20 fő maszkon keresztül kap oxigént
87 fő oltatlan
31 fő négy hónapnál régebben oltott
7 fő négy hónapon belül oltott
ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában. Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a '90-es években születettek is vannak.

*Több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.

Természetesen Magyarországon is előfordul, hogy beoltott emberek fertőződnek meg koronavírussal, kis részük kórházba is kerül vagy meghal, de erről nincsenek hivatalos, országos adatok. Miközben nincs miért visszatartani ezeket az információkat, mert a romániai, amerikai, izraeli, német adatok is inkább az oltások hatásosságát mutatják.

„Az őszinte kommunikáció, a transzparens adatközlés és döntéshozatal, az emberek partnerként kezelése a sikeres járványügyi védekezés egyik alapja” – írta Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense novemberben, és hosszan fel is sorolta, milyen adatokat kellene közölnie a kormánynak a járványról.

A kortól, az oltás idejétől és más tényezőktől függően ezer beoltottból 2, 20 vagy 120–180 alany fertőződhet meg, a súlyos betegség kialakulásának valószínűsége azonban számos tanulmány szerint nagyon csekély. Jól látható ugyanakkor, hogy az idővel csökken a vakcinák által nyújtott védelem, és különösen az időseknél szükség lehet a harmadik oltásra. Itt írtunk erről hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!