Nem elfogyott, hanem lejárhatott a fel nem használt orosz vakcina Magyarországon

2021. december 5. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 200 ezer Szputnyik vakcinát nem használtak fel Magyarországon, és november első felében nagy valószínűséggel lejártak, így meg kell semmisíteni őket – derítette ki a G7.

Április 27-én érkezett meg Magyarországra az utolsó adag első komponensű orosz vakcina, a második komponensből pedig május 11-én. A beadott vakcinák típusára vonatkozó információt ugyan a magyar kormány nem teszi közzé, de elküldik az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC), amely oldaláról ez nyilvánosan elérhető.

A G7 gyűjtéséből jól látszik, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén – amikor már a nyugati vakcinákból is volt bőséggel – szinte megállt, utána pedig már alig adtak be belőle. A legutóbbi héten pedig már egyetlen egy dózist sem használtak.

Ennek szinte kizárásos alapon az lehet az oka, hogy már az utolsó, májusi szállítmány vakcinái is lejártak, hiszen az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje.

Ezt erősíti meg az is, hogy a kormányzati kommunikációban november közepe óta az szerepel, hogy „a Szputnyik már elfogyott”.

A hivatalos adatsor szerint összesen 2 005 600 adag orosz vakcina érkezett Magyarországra, és ha pontosak az ECDC oldalán közzétett adatok, akkor 198 208 dózist nem használtunk fel. Ennek az értéke a G7 számítása szerint nagyjából 578 millió forint.

A 90 százalékos felhasználás egyébként egyáltalán nem számít rossznak a G7 szerint, és az orosz vakcinával olyan időszakban sikerült felgyorsítani az oltási programot, amikor nyugati vakcinából még nem volt elég. Azt azonban nem tudni, hogy a magyar kormány miért titkolja, mi lett a 200 ezer fel nem használt vakcinával. Kérdéseinkkel megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóosztályát, valamint a Koronavírus Sajtóközpontot, de egyik helyről sem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!