Minden egy helyen a második hullámról: új grafikonokon mutatjuk meg, hogyan szabadult el a járvány Magyarországon

2020. november 16. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő grafikonjaink a magyarországi koronavírus-járványról, különös tekintettel a második hullám adataira.

A járvány második hulláma itthon sokkal súlyosabb, mint a tavaszi volt, ennek megfelelően érdemes némileg szétválasztani egymástól a két időszakot az adatok terén is. Erre reagálva új grafikonokat készítettünk a legfontosabb mutatókból, ezek többségén ki lehet választani, hogy a teljes idősorra, vagy az aktuális trendekre vagyunk kíváncsiak, és ahol releváns, azt is feltüntetjük, hogyan viszonyulnak a számok a kormány által kommunikált kapacitásokhoz.

A legalapvetőbb adatokat a járvány alakulásáról az állami koronavírus-oldalon naponta közölt, hivatalos információk alapján itt követheti:

2020. december 26-án megkezdődött az oltás Magyarországon. Itt nézheti meg, hány ember kapott eddig oltást.

Ezen a grafikán azt láthatja, milyen messze vagyunk még a kívánt nyájimmunitástól, a lakosság 70 százalékos átoltottságától.

Az összes aktív fertőzött száma…

…és arányuk a kórházban levőkhöz képest:

Az egészségügy teherbírása szempontjából fontos, hogy egy adott pillanatban a kórházban fekvők közül hányan vannak lélegeztetőgépen, és mik az ezzel kapcsolatos kapacitásnövelési tervek:

A regisztrált új fertőzöttek számának napi alakulását külön, mozgóátlaggal is megmutatjuk, optimális esetben ez mutatja ugyanis a legjobban a járvány terjedésének gyorsaságát:

Magyarországon ez nem feltétlen teljesül, mivel nem tesztelnek igazán széles körűen még úgy sem, hogy az elvégzett mintavételek száma átlagban duplázódott az elmúlt egy hónapban:

Szakértők szerint akkor lehet megbízható módon a tesztelések által kimutatott napi új esetszámra hagyatkozni, ha az elvégzett tesztek pozitivitási aránya nem haladja meg az 5 százalékot. Mozgóátlagban látszik némi javulás a pozitivásban, de az 5 százaléknak még november közepén is több mint a négyszeresénél járunk:

Külön feltüntetjük a fertőzés miatt elhunytak napi adatait.

2021 januárjára elérte a halottak száma a 10 ezret. Itt nézheti meg az elhunytak koreloszlását:

A gyógyultnak nyilvánítottak számának alakulását itt követheti:

Egy fontos területi bontású adat, amelyből tájékozódhat, melyik országrészben hogyan áll most a járvány terjedése. November közepén lakosságarányosan Győr-Moson-Sopron megyében voltak a legrosszabbak a számok: