A WHO egyetlen omikronos halálesetről sem tud

2021. december 04. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

A 38 érintett ország közül legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália közölte, hogy már az országon belüli továbbfertőződést is regisztráltak, miközben Dél-Afrikában egyre jobban terjed a variáns. A WHO ugyanakkor hozzátette, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest.

A Vöröskereszt vezetője, Francesco Rocca szerint az omikron megjelenése a „végső bizonyítéka” annak, hogy az oltások egyenlőtlen globális elosztása veszélyes. „A tudományos közösség már többször figyelmeztetett a nagyon új változatok kockázataira olyan helyeken, ahol nagyon alacsony a védőoltások aránya” – mondta. „Hihetetlen, hogy még mindig nem ismerjük fel, mennyire össze vagyunk kötve. Ezért nevezem az omikron változatot a végső bizonyítéknak.”

A novemberben megjelent, névvel ellátott újabb variánsról, az omikronról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az akkor elérhető adatok alapján. Arról, hogy mi várható az oltásoktól az omikron esetében, itt olvashat bővebben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass