A WHO egyetlen omikronos halálesetről sem tud

2021. december 4. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

A 38 érintett ország közül legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália közölte, hogy már az országon belüli továbbfertőződést is regisztráltak, miközben Dél-Afrikában egyre jobban terjed a variáns. A WHO ugyanakkor hozzátette, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest.

A Vöröskereszt vezetője, Francesco Rocca szerint az omikron megjelenése a „végső bizonyítéka” annak, hogy az oltások egyenlőtlen globális elosztása veszélyes. „A tudományos közösség már többször figyelmeztetett a nagyon új változatok kockázataira olyan helyeken, ahol nagyon alacsony a védőoltások aránya” – mondta. „Hihetetlen, hogy még mindig nem ismerjük fel, mennyire össze vagyunk kötve. Ezért nevezem az omikron változatot a végső bizonyítéknak.”

A novemberben megjelent, névvel ellátott újabb variánsról, az omikronról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben az akkor elérhető adatok alapján. Arról, hogy mi várható az oltásoktól az omikron esetében, itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!