Ne lepődjön meg, ha Modernából csak fél adagot kap harmadik oltásként

Legfontosabb

2021. november 2. – 16:01

Ne lepődjön meg, ha Modernából csak fél adagot kap harmadik oltásként
Harmadik oltást készítenek elő Moderna-vakcinából az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. október 5-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai napon kaptam meg a harmadik Moderna-oltásomat, pontosabban fél adag oltást, mert az oltás beadásánál jelen lévő orvos a hivatalos eljárásrendre hivatkozva arra utasította a vakcinát beadó nővért, hogy csak fél adagot szívjon fel a fecskendőbe.”

A Telex egyik olvasója erre a meglepő tapasztalatra jutott, amikor megkapta az emlékeztető oltást. Miután nem értette a helyzetet, levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) azzal, hogy vajon az előírásoknak megfelelően jártak-e el az esetében.

Az NNK emailben küldött válasza szerint az orvos helyesen cselekedett az oltóponton:

„Amennyiben az első két oltása is Moderna volt, akkor az előírásnak megfelelően jártak el. Módosult a vakcina alkalmazási előirata 2021. 10. 25-én, erről értesítették az oltópontokat.”

A Moderna vakcinájának (Spikevax) hazai alkalmazási előirata ennek megfelelően már valóban a következőket tartalmazza: „A Spikevax emlékeztető adagja (0,25 ml, amely 50 mikrogramm mRNS-t, az alapimmunizációs adag felét tartalmazza) legalább 6 hónappal a második adagot követően, intramuscularisan adható be 18 éves és idősebb személyeknek”.

A Moderna két dologgal indokolta, hogy fél adagot javasolnak a harmadik oltásra: egyrészt így kevesebb olyan, kellemetlen oltási reakcióra számítanak, mint a láz vagy az izomfájdalom; másrészt globálisan több oltóanyag marad elérhető, ami azért sem utolsó szempont, mert világszerte sok országban még az első két adagot sem kapta meg a lakosság jelentős része. Az emlékeztető oltás hatékonyságát mindez nem érinti.

Korábban írtunk arról, hogy az amerikai fejlesztésű Moderna-vakcinában több mint háromszor annyi (100 mikrogramm) mRNS található, mint a Pfizer–BioNTech vakcinájában (30 mikrogramm). Ennél még kevesebb volt a kudarcba fulladt fejlesztésű CureVac-ban (12 mikrogramm).

A harmadik oltás felezése megfelel a gyártó ajánlásának és a nemzetközi protokolloknak is. Ez olvasható az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásában, és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) vonatkozó dokumentumában is.

Fontos tudni, hogy csak az egészséges immunrendszerű emberek harmadik oltásánál adnak be fél adagot. Az alkalmazási előírás szerint a csökkent immunválaszra képes betegek, azaz a súlyosan immunkompromittált, 12 éves és annál idősebb emberek esetében teljes adagot javasolnak harmadik oltásként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!