10 143 új fertőzöttet találtak, meghalt 191 beteg

2021. december 3. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 10 143 (az előző napi adatokhoz képest -323)
  • Új halálos áldozatok száma: 191 (az előző napi adatokhoz képest -27)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7463 (az előző nap közölt adatokhoz képest +13)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 566 (az előző nap közölt adatokhoz képest +16)
  • Új mintavételek száma: 43 276 (az előző napi adatokhoz képest +1241)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 145 984 (az előző nap közölt adatokhoz képest +7099)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 858 119 (az előző nap közölt adatokhoz képest +5702)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 665 330 (az előző nap közölt adatokhoz képest +55 945)

közölte pénteken a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

A fenti adatok mérlegeléséhez fontos adalék, hogy változott a koronavírus-adatok adatközlése. Most már csak azokat jelölik lélegeztetett betegként, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, a számok magukért beszélnek, az oltópontokon 1 millió oltást adtak be az elmúlt két hétben a meghosszabbított akcióhéttel. „A harmadik oltással is vágtatunk” – mondta a miniszterelnök, már 2,6 millióan kapták meg, a lakosság 27 százaléka, ami jóval magasabb az uniós átlagnál. Minden településen oltási akciót szerveznek, Orbán azt várja ettől, hogy rapid sebességgel növekszik majd a beoltottak száma. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat. Orbán szerint az indokoltnál nagyobb volt az ijedség az omikron megjelenése után. Az új variánsról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, meg kell várni, míg elegendő ismeret birtokába jutnak a szakértők ahhoz, hogy felelősséggel nyilatkozzanak az új vírusmutáns veszélyeiről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány az oltottság előremozdítása érdekében

  • egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet (az első héten 108 ezren kapták meg az első dózist);
  • kiterjeszti a kistelepülésekre is az oltópontokat;
  • igyekszik elérni a két dózissal oltottakat, hogy a harmadik oltás felvételére biztassa őket;
  • sőt, egy idő után az oltottsági igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni;
  • az 5–11 éves gyerekek oltásához két hét múlva 2 millió adag Pfizer-vakcina érkezik az Európai Unión keresztül.

Arról azonban sem Orbán Viktor, sem Gulyás Gergely nem beszélt, hogy pontosan mikor érkeznek a legkisebbeknek szánt vakcinák, és egyelőre az sem derült ki, hogy milyen eljárásrend alapján zajlik majd a legkisebbek oltása.

Pedig két hét alatt megháromszorozódott és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba. Intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak – mondta Havasi Katalin.

A kormány 70 százalékos átoltottsággal büszkélkedik, de ebből nem sok derül ki a járványhelyzetről. Az adatok alapján az átoltottság továbbra is Pest megyében (75,4%), Fejér megyében (72,4%) és Budapesten (71,1%) a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Jász-Nagykun-Szolnok (61,5%), Borsod-Abaúj-Zemplén (63,4%) és Hajdú-Bihar (63,9%) megyében.

Közben Ausztria után Németország is kötelezővé tenné februártól a koronavírus elleni védőoltást, a kérdés hamarosan a Bundestag elé kerül. Angela Merkel és a következő kancellár, Olaf Scholz közösen álltak a nyilvánosság elé a javaslattal, és további szigorításokat is bejelentettek: az iskolákban újra bevezetik a maszkviselést, a boltokban pedig az alapcikkeket árusító üzletek kivételével mindenhol bevezetik a 2G-szabályt, vagyis csak oltottan vagy igazoltan gyógyultan lehet majd vásárolni, erre önmagában a negatív teszt sem jogosít fel.

Egy norvégiai karácsonyi parti után hatvan ember lett covidos, a norvég egészségügyi hatóság csütörtökön megerősítette, hogy a 120 fős oslói rendezvény résztvevőinek fele lett koronavírusos, egyikük pedig az omikron variánssal fertőződött meg.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!