Azért csökkent nagyot hétfőre a lélegeztetett betegek száma, mert a kórházaknak máshogyan kell jelenteniük az adatokat

2021. november 29. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfőn közölt friss járványadatok szerint péntekhez képest nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma: pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, ma viszont már csak 538-an, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent. Miközben egyébként a kórházban lévő fertőzöttek száma nőtt az elmúlt három napban.

Egy orvos elmagyarázta a 444-nek, hogy mi áll az anomália mögött.

Nem arról van szó, hogy kevesebb beteg van lélegeztetőgépen, hanem az adatszolgáltatás módját változtatták meg központilag.

Ez azt jelenti, hogy már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem-invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette a 444-nek, hogy a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak előbbi szerepel. Arra a kérdésükre, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, már nem kaptak választ. Múlt héten egyébként már több beteg volt lélegeztetőgépen, mint tavaly decemberben, második hullám csúcsán.

Többször írtunk arról, milyen alapvető problémák vannak a járványügyi adatok közlésével idehaza – a mostani eset is jól példa erre. Legutóbb Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense tette szóvá az adatközlés hiányosságait. A szakértő szerint az átláthatóság és az adatok széles körű közzététele az alapja a sikeres járványügyi védekezésnek. Csak így építhető fel a lakosság bizalma, az emberektől is csak úgy várható el, hogy a helyzet súlyának megfelelően viselkedjenek, ha tisztában vannak a helyzet súlyával, írta.

Számos példát is felsorol a magyarországinál jobb adatközlésre, mint az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Olaszországot vagy Izlandot – vagy akár Romániát, Szlovákiát vagy Észak-Macedóniát. Az Egyesült Államokban például még azt is lehet tudni, hogy hány kórháznak nincs három napra elég kesztyűje vagy hogy hány kórház jelent kritikus létszámhiányt. Mindeközben a magyar „Tájékoztató oldal a koronavírusról” hétvégente nem közöl adatokat, de olyan politikai híreket igen, amelyeknek a járványhoz semmi közük nincs

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!