27 830 új fertőzöttet találtak, 460-an haltak meg az elmúlt három napban

2021. november 29. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal hétfői tájékoztatása szerint a megelőző három napban összesen 27 830 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 096 718 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 460 beteg, így az elhunytak száma 34 326 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 877 251 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 185 141 főre emelkedett. 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 120 959 fő, közülük 5 839 078 fő már a második oltását is megkapta, 2 477 399 fő pedig már a harmadik oltást is felvette.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: kb. 9276 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest kb. -2594)
  • Új tesztek számának napi átlaga: kb. 41 538 (a múlt pénteki adathoz képest kb. -7758)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: kb. 153 (a múlt pénteki adatokhoz képest kb. -8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7438 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +175)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 538 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. -52)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 120 959 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +11 161)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 839 078 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +5086)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 477 399 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +69 282)

Orbán Viktor múlt hét pénteken, a Kossuth rádiónak adott interjújában egyértelműen sikeresnek nevezte az oltási akcióhetet, ami meglátásuk szerint olyan jó eredményeket hozott, hogy még egy héttel meghosszabbítják az időszakot, amikor a megadott oltópontokra előzetes regisztráció nélkül is besétálhatnak a 18 év fölöttiek első, második vagy harmadik oltásra, míg a 12–18 év közöttiek az első vagy második vakcinájukat kaphatják meg.

Hétfőtől szombat estig összesen 742 ezren oltatták be magukat. A megjelentek 82 százaléka, 609 ezer ember a megerősítő harmadik oltásért érkezett az oltópontokra, és 91 ezer, eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását – írták meg vasárnap este a koronavírusról tájékoztató oldalon a friss adatokat, ott, ahol a fertőzöttek adatait hétvégén nem, csak háromnapos összesítés után teszik közzé hétfőn.

Az oltás fontosságát hangsúlyozta Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója is az M1 vasárnap esti műsorában. Mint mondta, az oltatlanok között életerős, egészséges, 30-as éveikben járó emberek is vannak, akik végül kórházi kezelésre szorulnak, míg az oltottak közül jellemzően azok kerülnek kezelés alá a kórházba, akik veszélyeztetettnek számítanak.

Fontos hír az oltások háza táján, hogy az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA jóváhagyta a Pfizer vakcináját az 5 és 11 év közötti gyerekeknek, az első vakcinaszállítmány ebből december 20-án érkezik Magyarországra. Ezután nem sokkal derült ki, hogy noha Gulyás Gergely múlt hét kedden azt mondta, szerinte bölcs döntés volt májusban kimaradni az uniós vakcinabeszerzésből, a kormány már szeptemberben visszakéredzkedett ebbe.

Alaposan felkavarta múlt héten az állóvizet egy új, Botswanában azonosított variáns is, ami a WHO-tól már nevet is kapott. Az omikront az Egészségügyi Világszervezet azonnal a legveszélyesebb variánsokat gyűjtő, az aggodalomra okot adó kategóriába sorolta, amiben az alfa, a béta, a gamma és a delta variáns is van.

Az omikronról még nem lehet túl sokat tudni (amit igen, arról itt írtunk), sem azt, hogy mennyivel terjed gyorsabban, mint elődei, sem hogy veszélyesebb-e a szervezetre, de még azt sem, hogy egyáltalán védenek-e vele szemben a vakcinák, és ha igen, milyen hatásossággal. Az utóbbi várhatóan a következő két hétben derül ki. A Pfizer, illetve Karikó Katalin mindenesetre arról adott tájékoztatást, hogy akár 31 nap alatt is hozzá tudják igazítani a vakcinájukat az új változathoz, és hasonlóval számolt a Moderna is.

Már számos országban azonosították az omikront, köztük Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Izraelben, de még Ausztriában is. Magyarország az EU-tagállamokkal összhangban korlátozásokat vezetett be a dél-afrikai légi járatokra. Az NNK hivatalos, Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint Magyarországon még nem észlelték a variáns jelenlétét. Mondjuk, a delta pluszról is csak mostanában számoltak be.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!