Karikó: A Pfizer akár 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új vakcinát

2021. november 27. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat, hogy kiderüljön, mennyire hatásosak készítményeik a koronavírus omikron-variánsával szemben. Ez előreláthatólag két héten belül derül majd ki.

Az ATV Híradója megkereste Karikó Katalint, aki kérdésükre írásban azt közölte, hogy

a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni.

Az még nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben, éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Karikó úgy fogalmazott: „egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron-variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív lett a tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.”

Bizakodó a vakcinákkal kapcsolatban Andrew Pollard, az AstraZeneca oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója. Pollard az optimizmusát arra alapozza, hogy habár az omikronban több mint harminc módosulás van, több mint kétszer annyi, mint amennyi a delta variánsban, ezeknek módosulásoknak a helye nagyon hasonló a deltáéban találtakéhoz – vagyis a tüskefehérje azon részeit érinti a legtöbb módosulás, amit a deltában is.

Itt szedtük össze, mit lehet eddig biztosan tudni az omikron variánsról>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!