Bízik benne az AstraZeneca vakcinája mögött álló kutató, hogy továbbra is védelmet nyújtanak az oltóanyagok

2021. november 27. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Bizakodó a vakcinákkal kapcsolatban Andrew Pollard, az oxfordi oltóanyag-fejlesztő csoport igazgatója. Pollard az optimizmusát arra alapozza, hogy habár az omikronban több mint harminc módosulás van, több mint kétszer annyi, mint amennyi a delta variánsban, ezeknek módosulásoknak a helye nagyon hasonló a deltáéban találtakéhoz – vagyis a tüskefehérje azon részeit érinti a legtöbb módosulás, amit a deltában is.

Az Oxford-AstraZeneca közös fejlesztésű oltóanyagát kifejlesztő csapat élén álló Pollard a BBC Radio 4 Today c. műsorában beszélt erről, és azt mondta, hogy most úgy tippelné, a fentiek alapján lehet bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek, hiszen védelmet nyújtottak az eddigi variánsokkal szemben is. És egyébként is, szerinte egy olyan átoltottsággal bíró országban, mint az Egyesült Királyság, teljesen valószínűtlen, hogy újra berobbanjon egy olyan járványhullám, mint az első, második vagy harmadik volt – írja a Guardian.

A kutatók még keveset tudnak a WHO által aggodalomra okot adó kategóriába sorolt omikron variánsról, amit ugyan vizsgálnak a Pfizer kutatói is, de még nekik is kell egy-két hét, mire kiderül, vakcinájuk kellő védelmet nyújt-e az új variánssal szemben. Itt szedtük össze, mit lehet eddig biztosan tudni az omikron variánsról>>>

Az érintett országok és az EU is gyorsan reagáltak a Dél-Afrikában azonosított variánsra, pénteken már több ország, köztük Franciaország, Hollandia és a komplett EU lezárt az onnan érkező utasok előtt, beutazó állampolgáraikat pedig a legtöbben karanténra kötelezik. A variáns megjelent már Belgiumban is, és a hírek szerint találtak gyanús eseteket Csehországban és Németországban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!