Több tucat koronavírusos beteg érkezett pénteken Dél-Afrikából Hollandiába

2021. november 27. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok. Most minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

Szombaton délelőttre pedig felmerült a gyanú, hogy Németországba és Csehországba is megérkezhetett a variáns. Kai Klose hesseni miniszter a Twitteren jelentette be, hogy nagy valószínűséggel megjelent az omikron egy, a frankfurti reptérre Dél-Afrikából hazatérő személyben, legalábbis több, a variánsra jellemző mutációt találtak a mintájában, amit jelenleg is vizsgálnak. A Spiegel cikke azt írja: Csehországban az Országos Közegészségügyi Intézet közölte, hogy ott is lehet egy érintett, de ez még csak lehetőség, további vizsgálatokra van szükség.

Összesen kb. hatszáz utas érkezett pénteken két KLM-járat fedélzetén Dél-Afrikából, közülük 61 személynek lett pozitív a tesztje – közölték a holland hatóságok. A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel (azóta már az EU sem fogad utasokat innen, erről bővebben itt), de a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá és karanténba helyezték, írja az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest. Itt írtunk részletesen arról, hogy mit kell tudni az új variánsról, kell-e félni és ha igen, mennyire.

Számos ország, szombatra már Magyarország is jelezte, hogy lezárja a határait a Dél-Afrikából érkezők előtt. Az AFP szerint a dél-afrikai egészségügyi minisztérium szombaton drákóinak nevezte az országgal szemben bevezetett beutazási korlátozásokat, a külügyminisztérium szerint pedig olyan, mintha azért büntetnék Dél-Afrikát, mert elől járnak a szekvenálásban, és így gyorsabban tudják észlelni az új variánsokat.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!