Az omikron nevet kapta az új koronavírus-variáns

2021. november 26. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az új variáns egészen eddig a B.1.1.529 néven volt ismert, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai ülésén végül az omikron nevet kapta (az omikron a görög ábécé tizenötödik betűje). Egyből be is került a legveszélyesebb variánsokat gyűjtő, az aggodalomra okot adó kategóriába, amibe a WHO jelenleg az alfa, a béta, a gamma és a delta variánst sorolja.

Ugyan részletes adatokkal még nem rendelkezünk róla, de annyit már tudunk, hogy az omikron elképesztő számú mutációval rendelkezik, ezek a feltételezések szerint növelik a terjedési képességét, és meg is kerülik a vakcinák által nyújtott védelem egy részét, bár nem az egészet.

Egyelőre összesen 60 fertőzöttről tudnak Dél-Afrikában, Hong Kongban, Botswanában és Izraelben, ami kevés, ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy Dél-Afrikában csak 24 százalékos az átoltottság, és ahol az új variáns útjára indult, ott gyorsan terjed a vírus, magas az R-ként emlegetett fertőzési ráta.

Az omikron miatt pénteken az Európai Unió is lépett, a tagállamok megállapodtak, hogy utazási korlátozásokat vezetnek be a dél-afrikai régió 7 országából érkezőkre.

A fejleményektől beszakadtak a tőzsdék is, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. A szupervariánsról, amit először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosították november 11-én, itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!