11 871 új fertőzöttet találtak egy nap alatt, meghalt 162 beteg

2021. november 26. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 11 871 (az előző napi adatokhoz képest -294)
  • Új halálos áldozatok száma: 162 (az előző napi adatokhoz képest -23)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6913 (az előző nap közölt adathoz képest +55)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 695 (az előző nap közölt adatokhoz képest +15)
  • Új mintavételek száma: 49 296 (az előző napi adatokhoz képest -3504)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 087 474 (az előző nap közölt adatokhoz képest +15 282)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 823 818 (az előző nap közölt adatokhoz képest +7768)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 269 551 (az előző nap közölt adatokhoz képest +116 434)

közölte pénteken a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Egy évvel ezelőtt ezen a napon 7537-en voltak kórházban, 640-en szorultak gépi lélegeztetésre és 115-en haltak meg. Ekkor még nem indult el az oltás Magyarországon, de az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási korlátozás már életbe lépett.

Egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet a kormány – jelentette be Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy december 20-án jön az első szállítmány az 5–11 évesek vakcinájából. Orbán szerint kellett is ennyi idő, mire eljutott a tudomány oda, hogy megalapozottan mondhatja, hogy van erre a korcsoportra is bevethető vakcina, „legalábbis az egyik gyógyszergyártónál”. A Pfizer nevét nem ejtette ki.

Orbán Viktor arra kérte a szülőket, hogy ha tehetik, oltassák be a gyermekeiket. Azt is mondta, hogy besegítő rendőrök és katonák, egészségügyben dolgozók és a közigazgatási dolgozók együttműködésével elkerülhető az egészségügyi rendszer összeomlása, szerinte a magyar egészségügy kapacitása nagyobb, mint Nyugat-Európában.

Az 5–11 évesek oltását csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), ők is két adagot kapnak majd a Pfizer–BioNTech vakcinájából, háromhetes intervallummal, de fontos különbség, hogy ezek az adagok kisebbek, mint azok, amelyeket 12 évtől fölfelé mindenki másnak adnak: ennek a korosztálynak az eredeti dózis egyharmadát adják be, amely 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm oltóanyagot tartalmaz.

Megjelent Káslerék tanulmánya a vakcinák hatékonyságáról, amely típusra lebontva mutatja be, mennyire védenek Magyarországon a vakcinák a megfertőződés és a halálozás ellen. Az eredmények szerint mind az öt, itthon széles körben használt vakcina nagyon hatékony védelmet biztosít: a fertőzés ellen 68,7-88,7 százalékkal, míg a halálozás ellen 87,8-97,5 százalékkal véd. A tanulmány komoly korlátja viszont, hogy az adatok csak júniusig tartanak, így éppen az az időszak nincs már benne, ahonnan a vakcinák hatékonysága világszerte csökkenni kezdett az oltás hatékonyságának időbeli gyengülése miatt.

A Szombathelyen intenzíven fekvő betegek háromnegyede oltatlan, az oltott betegek mindannyian régen kapták meg az oltásukat, és többségben vannak köztük a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak, erről beszélt a szombathelyi polgármester csütörtökön.

Egy másik kutatás szerint tízből hatan ellenzik a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését, látványosan nőtt a vírustagadók aránya, a beoltott válaszadóknak mindössze a 32 százaléka mondta azt, hogy fel akarja venni az emlékeztető harmadik oltást, 54 százalék nem tervezte ezt. A legnagyobb arányban a 30 év alattiak felelték azt, hogy nem kérnek újabb vakcinát (68 százalék).

Új utazási szabályok bevezetését javasolja az Európai Bizottság, amelynek legfontosabb eleme, hogy kilenc hónapig lehet érvényes az uniós Covid-igazolvány. Ismétlő oltással meg lehet hosszabbítani ezt a kilenc hónapot, de hogy mennyivel, azt tudományos eredmények hiányában az Európai Bizottság egyelőre nem tudta meghatározni a javaslatában.

Egy új vírusvariáns miatt Izrael tiltólistára tett több afrikai országot. A BBC által idézett szakértők szerint a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

Csehországban szükségállapotot hirdettek a járvány gyors terjedése miatt, a cseh miniszterelnök „a betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban” magyarázta a döntést. Szlovákiában szerdán jelentették be, hogy két hétre bezárnak mindent éttermet és nem létszükségletű boltot.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!