185-en haltak meg, 12 165 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

2021. november 25. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 12 165 (az előző napi adatokhoz képest -472)
  • Új halálos áldozatok száma: 185 (az előző napi adatokhoz képest +9)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6858 (az előző nap közölt adathoz képest +18)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 680 (az előző nap közölt adatokhoz képest +16)
  • Új mintavételek száma: 52 800 (az előző napi adatokhoz képest +13 951)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 072 192 (az előző nap közölt adatokhoz képest +14 825)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 816 050 (az előző nap közölt adatokhoz képest +7514)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 153 117 (az előző nap közölt adatokhoz képest +109 904)

közölte csütörtökön a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. A harmadik hullám csúcsán többször is volt tízezer fölött a napi új fertőzöttek száma, de a 12 ezret még sosem érte el.

Egy évvel ezelőtt ezen a napon 7718-an voltak kórházban, 656-an szorultak gépi lélegeztetésre és 106-an haltak meg. Ekkor még nem indult el az oltás Magyarországon, de az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási korlátozás már életbe lépett.

A hétfőn elindult oltási akcióhét első napján legalább hatszor annyian kérték az első dózis és négyszer annyian a harmadik dózis beadását, mint a megelőző harminc nap átlagában.

Több mint félmillió antigéngyorstesztet kapnak a háziorvosok és a házi gyermekorvosok – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon. A teszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik, és a tesztek november végéig megérkeznek a praxisokba. A háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzés zavara.

A háziorvosok tesztelőpontokra is irányíthatnák a pácienseket, de ott sincs mindig időpont, és nehézkes az adminisztráció, napokba is beletelik, míg a mentősök kiérnek tesztelni, mert az Országos Mentőszolgálat szerint a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, 70 fix ponton is tesztelnek, és az időpontfoglaló rendszer mindenhol működik.


A járványhelyzetről Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy az intenzív és a covidos ágyak közel fele üres, és emberi tartalék is van az egészségügyben. A rossz magyar halálozási statisztikákat azzal védte, hogy az országok közötti adatok nem összehasonlíthatók. Eközben megismételt egy korábban már cáfolt hiedelmet is: azt állította, hogy ha pozitív volt a tesztje, még egy karambolban meghalt embert is a covidosok közé számítanak Magyarországon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a rendelkezésre álló szennyvízadatok alapján azt mondta, hogy egy-két héten belül elérhetjük a járvány csúcsát, vagyis ekkor megállhat a fertőzés emelkedése.

„Mindenkinek jogában áll hülyének lenni és jogában áll meghalni” – mondta szerdán Lázár János kormánybiztos egy laza hangvételű online tájékoztatón szerda este élőben egy oltásellenes nő levelére reagálva.

Megérkezett Magyarországra a Pfizer utolsó szállítmánya is, a héten újabb, közel 240 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett. Ez már a 49. magyarországi szállítmányuk volt a koronavírus elleni vakcinából, amivel teljesítették a korábbi vállalásukat, vagyis közel 10,9 millió adag vakcinát szállítottak le hazánkba.

Szlovákiában két hétre szinte mindent bezárnak a súlyos járványhelyzet miatt, bezárnak az éttermek és a nem létszükségletű boltok, az iskolákban azonban egyelőre marad a jelenléti oktatás. Akik nem oltatják be magukat, vagy akik 180 napnál régebben estek át a koronavíruson, azoknak hétnaponta kell negatív teszteredményt felmutatniuk.

Olaszországban „szuper zöldkártyát” vezetnek be, amit csak az oltottak és a gyógyultak kaphatnak meg. Az oltatlanok még negatív teszttel sem lesznek jogosultak bizonyos alapszolgáltatások igénybevételére, így például buszra sem szállhatnak.

A világon 259 465 036 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 174 655 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai alapján. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 48 091 937 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 775 397.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!