176-an haltak meg, 12 637 fertőzöttet regisztráltak kedden

2021. november 24. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 12 637 (az előző napi adatokhoz képest +6119)
  • Új halálos áldozatok száma: 176 (az előző napi adatokhoz képest +5)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6840 (az előző nap közölt adathoz képest +10)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 664 (az előző nap közölt adatokhoz képest +1)
  • Új mintavételek száma: 38 849 (az előző napi adatokhoz képest +15 284)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 057 367 (az előző nap közölt adatokhoz képest +14 251)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 808 536 (az előző nap közölt adatokhoz képest +6943)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 043 213 (az előző nap közölt adatokhoz képest +103 631)

közölte szerdán a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. A harmadik hullám csúcsán többször is volt tízezer fölött a napi új fertőzöttek száma, de a 12 ezret még sosem érte el.

Hétfőn elindult az oltási akcióhét, aminek keretében 12 év fölött bárkit beoltanak a kórházi oltópontokon időpont, megelőző regisztráció nélkül is. Azt, hogy az adminisztráció vagy időpontra érkezés mekkora visszatartó erő lehet, jól mutatja, hogy az oltási akcióhét első napján legalább hatszor annyian kérték az első dózis és négyszer annyian a harmadik dózis beadását, mint a megelőző harminc nap átlagában. Csak hétfőn 18,5 ezer ember ment el az első oltásra, több helyen már reggel hosszú sorokban várakoztak az emberek. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden egy Facebook-videóban meg is köszönte a magukat beoltatóknak, hogy ilyen sokan részt vettek az első napon.

Az oltópontokon akkora érdeklődés van, hogy a kormányhivatalok és az egészségügyi intézmények kérésnek megfelelően keddtől több száz polgárőr is besegít a kórházakban és rendelőintézetekben a katonák mellett. A polgárőrök önkéntesen végzik feladatukat, és amellett, hogy segítik az egészségügyi dolgozók és a Honvédség munkáját a beléptetésnél, az épületeken kívül hozzájárulnak a közbiztonság fenntartásához, segítik az oltásra érkezőket a tájékozódásban, a mozgásukban korlátozottakat pedig az oltópontra jutásban. Mindezek mellett a polgárőrök, az előző járványhullámhoz hasonlóan, újra segítik a kistelepüléseken a háziorvosokat és kiszállítják számukra a szükséges oltóanyagot – írja közleményében az Országos Polgárőr Szövetség.

Magyarországon a delta variáns mellett a koronavírus egy másik változata, a delta plusz is megjelent, ezt nemrég Müller Cecília jelentette be. A delta plusz elsősorban abban különbözik korábbi rokonától, hogy jóval fertőzőképesebb, az viszont jó hír, hogy a vírus mutációi nem kavarnak be a vakcinák hatásosságába. Részletesen itt írtunk erről.

A mutálódás egyébként alakulhat jól is: Japánban például olyan spontán változásokon mehetett át a koronavírus delta variánsának örökítőanyaga, ami jelentősen korlátozhatta a vírus terjedőképességét, emiatt zuhanhatott vissza ősszel hirtelen a fertőzésszám a szigetországban. A hipotézis szerint a delta variáns Japánban az önmegsemmisítés felé tart.

Az átoltottságban nem igazán állunk jól európai viszonylatban, ami azért is problémás, mert a kormány elsősorban az oltásban, nem pedig a szigorításokban, korlátozásokban látja a megoldást. Az, hogy az átoltottság mennyit számít, jól látszik abból az uniós grafikonból is, amit nemrég Kemenesi Gábor virológus osztott meg. Ebből világosan látszik az az összefüggés, hogy amelyik országban magasabb a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, ott arányaiban kevesebben is halnak meg a Covid–19 miatt.

A vírus továbbra is erősen jelen van, a Nemzeti Népegészségügyi Központ keddi tájékoztatása szerint az előző heti mérések (amik kb. 8-10 nappal jelzik előre a járvány terjedésének ütemét) alapján ugyanakkor a legtöbb helyen stagnáló a tendencia, sehol sem emelkedik, két helyen, Szekszárdon és Szolnokon pedig csökken.

A kormány szombat éjféltől kötelezővé tette a zárt térben a maszkviselést, azóta a rendőrségnek 311 alkalommal kellett emiatt intézkednie – tudta meg a 24.hu.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!