Látványos grafikon mutatja meg, hogy ahol több embert oltottak be, ott kevesebben halnak bele a Covidba

Legfontosabb

2021. november 23. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi adatokból világosan látszik az az összefüggés, hogy amelyik országban magasabb a lakosság koronavírus elleni átoltottsága, ott arányaiban kevesebben is halnak meg a Covid-19 miatt. Erre mi is mutattunk már néhány példát, de most egy összesített uniós grafikon még látványosabban mutatja meg ezt az összefüggést.

A grafikont Kemenesi Gábor virológus osztotta meg egy Facebook-bejegyzésben, de eredetileg az Európai Bizottság tette közzé Twitteren, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatain alapul. A bal oldalon aszerint vannak sorba rendezve a tagországok, hogy a felnőtt népesség hány százaléka van már teljesen beoltva, a jobb oldalon pedig ugyanezeknek az országoknak a lakosságarányos halálozása látható:

Bal oldalon az uniós országok átoltottsági sorrendben, jobbra a lakosságarányos Covid-halálozásuk – Forrás: Európai Bizottság / ECDC
Bal oldalon az uniós országok átoltottsági sorrendben, jobbra a lakosságarányos Covid-halálozásuk – Forrás: Európai Bizottság / ECDC

Természetesen nem lehet a halálozás mértékének a magyarázatát pusztán az átoltottságra redukálni. Ahogy a bejegyzésében Kemenesi is felhívja rá a figyelmet, ez számos más tényezőn is múlhat, és a fenti grafikonon is látszik, hogy vannak olyan országok, amelyek kilógnak a mintázatból. De összességében jól mutatja az ábra, hogy ahol magasabb az átoltottság, ott nagy vonalakban jobban állnak halálozás terén is.

Magyarország mára átoltottságban is az EU alsó harmadába tartozik, de amint fent is látható, a halálozás terén némileg ennél is rosszabbul állunk más tagországokhoz, de a szűkebb régiónkhoz képest is. Ezen a grafikonon átoltottságban hátulról a kilencedikek, halálozásban viszont az ötödikek vagyunk. Ahogy hétfői cikkünkben írtuk, ha a lakosságarányos halálesetek hétnapos átlagának legfrissebb számait nézzük, akkor egy fokkal még rosszabb a helyzet, és jelenleg a negyedik helyen állunk az EU-ban halálozás terén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!