Már több az új fertőzött Magyarországon, mint bármikor. A halálozás alacsonyabb, mégis ez az aggasztóbb

Legfontosabb

2021. november 22. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői volt az első olyan nap a koronavírus-járvány negyedik hullámában, amikor az új fertőzöttek hétnapos átlaga meghaladta a harmadik hullám csúcsán jelentett számokat is, és ezzel a járvány kezdete óta a legmagasabbra kúszott fel.

Volt már olyan nap, amikor minden korábbinál több volt a napi új fertőzöttek száma: múlt pénteken 11 289 új esetet regisztráltak, ami minimálisan magasabb, mint a korábbi csúcs, a március 26-án közölt 11 265 fertőzött. A hétnapos mozgóátlag (azaz az adott nap és az azt megelőző hat nap átlaga) azonban kisimítja a napi számok kilengéseit, ezért pontosabban mutatja meg a trendeket. Ebben pedig hétfőn hagytuk el először a harmadik hullám és egyben a teljes eddigi járvány csúcsát:

Több fertőzött, kevesebb súlyos eset

A fertőzöttek száma továbbra is fontos mutató, hiszen a járvány alakulását, a vírus terjedésének az ütemét mutatja. Év eleje óta azonban széles körben elérhetőek az oltások, amelyeknek – bár a megfertőződés és a továbbfertőzés ellen is nyújtanak bizonyos fokú védelmet – a fő funkciója a súlyos megbetegedés és a halál megelőzése, így még a fertőzöttek számánál is érdemesebb azt figyelni, hogy hogyan változik a kórházba kerültek és a halálesetek száma.

Általánosan valóban az is látszik a nemzetközi adatokból, hogy ahol sikeres volt az oltási kampány, és magas az átoltottság, ott a kórházi és a halálesetek lakosságarányos száma is elmarad a harmadik hullámétól, ahol viszont nagyon alacsony az átoltottság, ott súlyos és halálos esetből is több van, mint bármikor korábban:

Izrael, Portugália és Románia lakosságarányos vakcinálási, fertőzöttségi, intenzív osztályos és halálozási adatai – Forrás: Our World in Data
Izrael, Portugália és Románia lakosságarányos vakcinálási, fertőzöttségi, intenzív osztályos és halálozási adatai – Forrás: Our World in Data

A fenti példából Izrael esete azért is figyelemre méltó, mert náluk tavasszal hasonlóan gyorsan indult be az oltási kampány, mint Magyarországon, ezért a negyedik hullámra náluk is jelentkezett a vakcinák hatásának – főleg a fertőzés elleni védelemben tapasztalható – csökkenése. Látszik is, hogy például az oltási programját később felpörgető Portugáliához képest náluk a fertőzöttek száma a tavaszi értékek fölé nőtt, miközben a többi mutató jóval alacsonyabban maradt. (Az más kérdés, hogy Izraelben a harmadik oltásokat is nagy hatékonysággal adták be, amivel gyorsan sikerült is letörniük a negyedik hullámot.)

Ahogy a fentebbi, hazai fertőzöttségi adatokat bemutató grafikonon is látszik, nálunk is a negyedik hullám hozza el az eddigi legtöbb fertőzést. A kórházba kerülők száma azonban ebből a több fertőzöttből is kevesebb egyelőre, mint korábban, nemcsak a legdurvább harmadik hullámban tapasztaltnál, de az egy évvel ezelőtti második hulláménál is, ami jó hír – bár figyelemre méltó, hogy a lélegeztetőgépre kerülteké pont ugyanannyi, mint tavaly ősszel:

Kevesebb a haláleset, mégis több, mint máshol

Nagy örömre azért sincs okunk, mert a halálozási adatokban is jelentős emelkedés tapasztalható. A halálesetek száma szerencsére továbbra is elmarad a korábbi két hullámétól. Azonban ha megnézzük azokat a környező országokat, ahol hasonló ütemben kezdett el emelkedni az új fertőzöttek száma, azt látjuk, hogy közülük Magyarországon a legalacsonyabb a fertőzöttszám, miközben a halálesetek száma lakosságarányosan csak Horvátországban több, mint nálunk, és hozzájuk is felzárkóztunk mostanra:

Az új fertőzöttek és a halálesetek lakosságarányos száma a negyedik hullámban Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon (kiemelve), Szlovákiában és Szlovéniában – Forrás: Our World in Data
Az új fertőzöttek és a halálesetek lakosságarányos száma a negyedik hullámban Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon (kiemelve), Szlovákiában és Szlovéniában – Forrás: Our World in Data

A kórházban ápoltak száma is nálunk a legmagasabb ezek közül az országok közül. A halálozásban pedig nemcsak régiós, de uniós szinten sem állunk túl jól, a hétnapos csúszóátlagot nézve lakosságarányosan az ötödik legrosszabb a helyzet Magyarországon:

A napi új halálesetek hétnapos mozgóátlaga az Európai Unió országaiban – Forrás: Our World in Data
A napi új halálesetek hétnapos mozgóátlaga az Európai Unió országaiban – Forrás: Our World in Data

Ehhez az ötödik helyhez érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon a nyár óta nem közölnek hétvégi napon adatokat, csak hétfőn a három megelőző napit egyben. Ezt a torzítást a hétnapos mozgóátlag kisimítaná, viszont mivel hétfő van, és az Our World in Data adatai egynapos elmaradásban vannak, a fenti átlagban a hétvégi adatközlés miatt nullás napok is benne vannak, miközben a hétfőn közölt hétvégi összesítés még nem. Ez azt jelenti, hogy a valóságban a fenti listán még feljebb áll Magyarország: a hétvégi összesített adatok napi átlagával számolva egymillió főre a helyes szám nem 13,54, hanem 14,2, így Romániát megelőzve a negyedik helyen vagyunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!