392 beteg halt meg, 27 209 új fertőzöttet találtak 3 nap alatt

2021. november 22. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos kormányzati honlap hétvégi összesített adatai szerint a beoltottak száma 6 024 568 fő, közülük 5 794 499 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 834 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Az elmúlt három napban összesen 27 209 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 025 697 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 392 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 33 172 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma pedig 144 533 főre emelkedett. 6451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: kb. 9069 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -2200)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 42 576 (a múlt pénteki adathoz képest -9351)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: kb. 130 (a múlt pénteki adatokhoz képest -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 6451 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +109)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 649 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +12)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 024 568 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +2253)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 794 499 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +1908)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 834 000 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +23 000)

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen a delta variáns dominál Magyarországon, hazánkban is. Sőt, delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt szerdán. De mi az a delta plusz, mit kell róla tudni, mennyire veszélyes, és miért érdekes egyáltalán ez az egész? Előfordulhat-e, hogy már eddig is terjedt az országban? Ebben a gyorstalpalóban röviden végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat.

Pontosították a szabályokat: ahol kérik a védettségit, ott nem kell a maszk. Megjelentek a korábban bejelentett járványügyi intézkedések részletei a Magyar Közlönyben, amiből az is kiderült, hol kell szombattól maszkot viselni. Többek között üzletekben, bevásárlóközpontokban, postákon, ügyfélszolgálatokon, színházakban, mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken lesz kötelező a maszk, és olyan helyek is lesznek, ahol a dolgozóknak kell maszkot viselniük. Az RTL Híradó kérdésére a kormány pontosította, hol kell mindenkinek maszkot viselnie, és hol kell csak a dolgozóknak. A kormány válaszában azt írta: ha egy rendezvényre eddig is kellett védettségi igazolvány, akkor ott a vendégeknek továbbra sem kell maszkot viselniük, csak a dolgozóknak. Ide tartoznak a konferenciák, a zenés-táncos rendezvények és a koncertek. Az éttermekben, uszodákban, szállodákban, edzőtermekben is csak a dolgozóknak kell maszkban lenniük.

Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, a már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják azokat, akik be szeretnék adatni az első, a második vagy a harmadik oltást. A tisztifőorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól azt mondta: „Nagyon bizakodó vagyok, és az is szeretnék maradni”, hiszen „az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében. Az oltópontok listáját és hogy mit kell magával vinnie az oltásra, itt találja.

A WHO európai igazgatója szerint a legvégső esetben kéne a kötelező oltáshoz fordulni, de beszélni azért érdemes lenne róla. Noha Ausztriában pénteken bejelentették, hogy a teljes lezárás mellett pár hónapon belül jön a kötelező védőoltás is, a WHO regionális vezetője azt mondta, hogy ennek tényleg az utolsó megoldásnak kell lennie. Azt azonban hozzátette, hogy mindenképpen ideje lenne diskurzust indítani egy ilyen intézkedés jogi és társadalmi vonzatairól. Egyelőre viszont szerinte jobb lenne olyasmikkel foglalkozni, mint például a védettségi igazolvány, amely, mint fogalmazott, nem a szabadság korlátozásának eszköze, hanem éppen annak garanciája, hogy megtarthassuk a személyes szabadságunkat.

A lezárások miatt tiltakozás indult Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban is. A tüntetések Hollandiában erőszakba fulladtak, több rendőr is megsérült, több tucat embert tartóztattak le. Szigorú intézkedések léptek életbe Szlovákiában is, ahol már alig akad szabad kórházi ágy a koronavírusos betegek számára.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!