Müller Cecília: Nálunk is megjelent a delta plusz variáns

2021. november 18. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Rég láttuk az országos tisztifőorvost, aki most váratlanul felbukkant egy Facebook-videóban, és arra figyelmeztetett, hogy a delta vírusvariáns dominál Magyarországon, ezt mutatták ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai.

Müller Cecília azt mondta, hogy delta plusz variáns is megjelent, „a vírusnak egy rendkívül fertőző, gyorsan fertőző formájával állunk szemben”. Már a tünetek megjelenése előtti két napban is fertőzhet a megfertőződött személy, az egy háztartásban élők magas kockázatúak. Ez egyébként nemcsak a delta pluszra vonatkozik, hanem a delta variánsnál is így van.

Még soha nem volt ennyire fontos a védőoltás, hangsúlyozta Müller Cecília, és felhívta a figyelmet a jövő héten induló programra. Korábban írtuk, hogy akcióhetet tartanak november 22. és 28. között a kórházi oltópontokon. Országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.

„Kórházaink telítődnek, a napi fertőzöttek száma is jelentősen növekszik. Igazából nem is értem, mi az, amivel szembesülniük kellene azoknak, akik nem élnek a védőoltás lehetőségével” – tette hozzá. Tizennyolc év felett mindenki éljen a megerősítő oltás lehetőségével, javasolta.

A negyedik hullám egyértelműen felfutóban van, csütörtöki közlés szerint 24 óra alatt 10 767 új fertőzöttet regisztráltak, 131-en haltak meg. Az orvosi kamara szerdán sürgetett szigorításokat. „Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok”, írták.

A főváros órákkal a kormányinfó előtt közölte, hogy jövő heti közgyűlésükön döntenek arról, hogy zárt térben Budapesten kötelező legyen a maszkviselés. Emellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Legutóbb október végén döntött szigorításokról a kormány, akkor határoztak úgy, hogy kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben, a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, illetve kórházi látogatási tilalmat vezettek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!