MOK: Ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, akkor szigorítás kell

2021. november 17. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara elnöksége Levegőt! címmel, amiben a mai koronavírusos adatok (10 265 új fertőzött, 178 halott) alapján azt írják, hogy a számok meredeken emelkednek, a járvány tombol. Mint írják, az 565 lélegeztetett beteg azt jelenti, hogy legalább másfélszer, de inkább kétszer ennyi súlyos állapotú beteg van, aki már intenzív ellátásra szorulna, de nincsen számukra hely.

A diagnosztizált új fertőzöttek több mint egytizede kórházi felvételre szorul. A már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése pedig hatalmas szám, ami szerintük óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.

„Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a Covid-ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve. Az intenzív osztályok (ITO-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. … Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia.”

Úgy vélik, hogy a most kijött miniszteri rendelet, ami 20 intenzív ágyra 1 szakorvost, egy orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként, az a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást.

A jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül szerintük nem történt érdemi megelőző intézkedés, ezért azt kérik, hogy „ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat”, akkor

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak stb.),
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat,
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR-teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik),
  • támogassák a távmunkát, home office-t.

A MOK az egészségügyben dolgozók számára pedig azt kéri a kormánytól, hogy

  • rendezzék az ügyeleti díjazást,
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket,
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!