Napi adatok: 10 ezernél is több új fertőzöttet regisztráltak, 178-an haltak meg

2021. november 17. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 10 265 (az előző napi adatokhoz képest +4942)
  • Új halálos áldozatok száma: 178 (az előző napi adatokhoz képest +13)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 5852 (az előző nap közölt adathoz képest +41)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 565 (az előző nap közölt adatokhoz képest +20)
  • Új mintavételek száma: 33 325 (az előző napi adatokhoz képest +11 834)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 008 226 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4812)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 780 925 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3594)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 668 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +39 000)

A koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon egy nappal korábban 165 halálos áldozatról számoltak be, és lassú toporgás után keddre érte el a beoltottak száma is a hatmilliót.

Egy évvel ezelőtt ezen a napon 7477 kórházban ápolt betegről számolt be a kormányzat, közülük 576-an szorultak gépi lélegeztetésre. Az új fertőzöttek száma 5203 volt és 91-en haltak meg. Ekkor még nem indult el az oltás Magyarországon, de az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási korlátozás már életbe lépett. Ennél magasabb utoljára március 27-én volt a napi új fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig április 30-án haladta meg a mostanit.

Kedden tartották Kásler Miklós Emmi-miniszter parlamenti meghallgatását a népjóléti bizottságban, ahol a miniszter arról beszélt: az alacsony ellenanyagszint nem jelenti azt, hogy valaki nem védett a koronavírus ellen. Még májusban kezdték el vizsgálni az immunitás két komponensének, a sejtes immunitás és a humorális immunitás kialakulását 4500 ember esetében. Arra jutottak, hogy a fenti immunitások önmagukban nem jellemzik a szervezet védettségi állapotát.

A kormány az oltásban látja a járvány megfékezésének lehetőségét, ezért biztosították a munkáltatók számára is a kötelező oltás elrendelésének lehetőségét az alkalmazottaknál, ám ezzel egyelőre nem sok cég él, bár éppen kedden derült ki, hogy a Mol a munkavégzés feltételeként határozza meg a koronavírus elleni védettséget, pontosabban a védettségi kártyát. Az ott dolgozóknak jövő év január végéig kell igazolniuk a védettségüket.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke az Infostartnak kedden azt mondta: mivel nincsenek különösebb korlátozások, ezért szerinte hamarabb jön majd a tetőzés, ám ezután sem várható még egy darabig az esetszámok csökkenése. „Mi arra számítunk, hogy az emelkedés után lesz egy hosszú plató fázis, amikor tetőzik ez a hullám, de most nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig tart, vagy hogy kellenek-e plusz járványügyi intézkedések” – mondta Csilek.

A járványhelyzet Ausztriában is rossz: ott kijárási korlátozást vezettek be az oltatlanok számára, de várhatóan az oltottakra is vonatkozik majd az éjszakai kijárási tilalom, hogy megfékezzék a járványt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!