Járványadatok: 165-en haltak meg, több mint 500-an kerültek kórházba

2021. november 16. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 5323 (a hétvégi napi átlaghoz képest -1697)
  • Új halálos áldozatok száma: 165 (a hétvégi napi átlaghoz képest +64)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 5811 (az előző nap közölt adathoz képest +525)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 545 (az előző nap közölt adatokhoz képest +26)
  • Új mintavételek száma: 21 491 (a hétvégi napi átlaghoz képest -9658)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 003 414 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3898)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 777 331 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3173)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 629 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +35 000)

közölte a hétfőn regisztrált adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Egy éve ilyenkor kb. negyvennel kevesebben, 582-en voltak lélegeztetőgépen, az oltást pedig még nem kezdték meg. Ennél több napi halálos áldozatról legutóbb április 30-án adott hírt a tájékoztató oldal.

Amikor legutóbb jelentős ugrás volt a napi elhunytak számában, a belügyminiszter azt mondta, ez csakis az adattorlódás eredménye volt. Arra, hogy történt-e most adattorlódás, rákérdeztünk, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Az előző héten mért szennyvízadatok 7-10 nappal jelzik előre a fertőzés terjedését, és ezek azt mutatják, hogy enyhébb, de több helyen továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfői tájékoztatása szerint Debrecenben és Békéscsabán a mért koncentráció magas, 17 mintavételi helyen pedig emelkedett kategóriába sorolható. Békéscsabán, a fővárosi agglomerációban, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Zalaegerszegen emelkedő a tendencia, sehol sem csökken még a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyaga.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója azt javasolja, hogy a kollégáik közül minél többen térjenek át november közepétől az év végéig otthoni munkavégzésre. A javaslatok a telephelyeikre is vonatkoznak. A vezetőkön kívül elsősorban azoknak ajánlják ezt a lehetőséget, akik krónikus beteg gyerekkel vagy idősekkel élnek egy háztartásban. Közben az atv.hu megtudta, hogy minden minisztériumban kötelező beoltatniuk magukat az ott dolgozóknak. A kormány azt is mondta a megkeresésükre, hogy napirenden van az egészségügyi dolgozók kötelező harmadik oltása, de további részleteket nem árultak el erről.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ járványügyileg kockázatos területekre szóló utazási figyelmeztetést adott ki Magyarországra, Csehországra és Izlandra a koronavírusos fertőzöttek növekvő száma miatt. A CDC négyes, vagyis „nagyon magas” szintre emelte ezen országokkal kapcsolatos, hétfőn kiadott utazási figyelmeztetését.

A járványhelyzet nem csak Magyarországon rossz: a kassai kórházban például az orvosoknak kell eldönteniük, hogy a sok koronavírusos beteg közül ki kerülhet lélegeztetőgépre. A kassai kórházban kezelt koronavírusos betegek 80 százaléka oltatlan. Ausztriában kijárási korlátozást vezettek be az oltatlanok számára, de várhatóan az oltottakra is vonatkozik majd az éjszakai kijárási tilalom, hogy megfékezzék a járványt.

Közben Németországban olyan sok az új koronavírus-fertőzött, hogy ismét ingyenes lett a tesztelés. A koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen emelkedése sokkolta az országot, ami arra kényszerítette a döntéshozókat, hogy minden lehetséges eszközt bevetve igyekezzenek minél előbb kiszűrni a fertőzötteket.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!