21 060 új fertőzött, 304 beteg halt meg három nap alatt

2021. november 15. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a harmadik hullám lecsengése óta egyben közli a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat a koronavírusról tájékoztató honlap, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek.

Az elmúlt három nap alatt összesen 21 060 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 960 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 304 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 32 171 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 825 775 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 898 főre emelkedett. 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen – közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga: 7020 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest – 1 350)
  • Új tesztek számának napi átlaga: 31 149 (a múlt pénteki adathoz képest – 6 175)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga: 101 (a múlt pénteki adatokhoz képest – 15)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5 286 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 46,3)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 519 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 3)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 999 516 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 2 458)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 774 158 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 1 739)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 594 000 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi + 22 333)

Falus Ferenc: Életeket kockáztatnak, ha egy ápolóra négy intenzíves beteget bíznak. A korábbi tisztifőorvos ezt azzal kapcsolatban mondta a csatornának, hogy Kásler Miklós miniszter a héten arra utasította a kórházakat, hogy a koronavírusos betegeket ápoló húszágyas intenzív osztályokon műszakonként 1 szakorvos, 1 orvos és 5 ápoló legyen jelen. Falus szerint aránytalanul sok munkát jelent az ápolóknak, akikre normál esetben egy, vagy legfeljebb két ágy tartozhatna. Mindez azért fontos kérdés, mert az elmúlt egy hétben 1500-zal nőtt a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy az ápolásra szorulók megszaporodásával sincs még ellátási probléma az egészségügyben.

A Magyarországgal szomszédos országokban is felívelőben van a járvány. Ausztriában például hétfőtől kijárási korlátozást vezetnek be az oltatlanoknak. Hétfőn vezeti be Ausztria a szigorításokat a nem teljesen beoltott embereknek, hogy megakadályozza a fertőzések rekordszintre növekedését. A 12 éves és annál fiatalabb korosztály mentesül a korlátozás alól, amiben a be nem oltottak csak nyomós indokkal hagyhatják el otthonukat, például munkába járás vagy alapvető élelmiszerek beszerzése céljából.

Ausztriában az oltottak esetében is járványügyi korlátozások léphetnek érvénybe. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezenfelül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

Szlovákiában berobbant a járvány: soha nem volt még egy nap alatt ennyi fertőzött. Szlovákiában először a hét elején dőlt meg az új fertőzöttek számának rekordja, akkor 7 ezer pozitív esetet találtak, pénteken azonban még ennél is többet, 8 996 koronavírusos személyt szűrtek ki. Várhatóan november végéig hatályba lép az a törvénymódosítás Szlovákiában, amely egyebek mellett a munkába járást és az éttermekbe vagy más szolgáltatói egységekbe való belépést oltási, vagy gyógyultsági igazolvány, vagy negatív vírusteszt felmutatásához köti.

Ukrajnában 800 ezer hamis Covid-igazolvány is lehet. A legfrissebb adatok szerint valamelyik oltás mindkét dózisát eddig mindössze 8 665 945-en adatták be maguknak a kb. 42 millió lakosú Ukrajnában. Ukrajnában az egészségügyi tárca legfrissebb, hivatalos közlése szerint jelenleg a 24-ből 17 megye és a főváros, Kijev van a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban és csupán három régió, köztük Kárpátalja, a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriában.

Bár túl vannak a nehezén, mégis új járványcsúcs alakulhat ki Romániában, mivel hétfőtől visszatérhet a jelenléti oktatás a iskolákban. Romániában a friss szabályok szerint az iskolákhoz tartozó tanintézetekben jövő héttől akkor kezdődhet jelenléti oktatás, ha az illető tanintézetben a munkaközösség legalább 60%-a be van oltva. Szombaton közzétette a romániai oktatási minisztérium azt a listát, amelyben az ország összes iskoláját és óvodáját feltüntetik, mellettük pedig a beoltott munkaközösség arányát is. Az adatokból az látszik, hogy több mint 1100 intézményben egyetlen egy alkalmazott sincs beoltva, de 2300 tanintézményben 100%-os az átoltottság. Összességében országszerte így a tanintézmények 71,8%-ban indulhat a jelenléti oktatás Romániában.

De Németországban is olyan sok az új koronavírus-fertőzött, hogy ismét ingyenes lett a tesztelés. A koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen emelkedése sokkolta az országot, ami arra kényszerítette a döntéshozókat, hogy minden lehetséges eszközt bevetve igyekezzenek minél előbb kiszűrni a fertőzötteket. Az újonnan kimutatott fertőződések napi száma például egy hét alatt háromszor emelkedett új csúcsra, és átlépte az ötvenezres határt, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma – pedig sorban ötször döntött rekordot, és 260 fölé emelkedett.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!